483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZVER Milan
Foto: © FKPH
Galerija slik

ZVER, Milan


Rojen: 
25. maj 1962, Ljubljana
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Destrniku, nato gimnazijo na Ptuju. Po maturi se je leta 1982 vpisal na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo, današnjo Fakulteto za družbene vede (FDV) na ljubljanski univerzi, kjer je leta 1987 diplomiral. Kot mlad raziskovalec se je zaposlil na isti fakulteti ter vpisal magistrski študij. V letu 1989 je raziskoval zgodovino politične misli na Karl-Franzens Universität v Gradcu v Avstriji, kjer je nastal tudi večji del njegove magistrske naloge, ki jo je na ljubljanski FDV uspešno zagovarjal leta 1990. Leta 1998 je tam še doktoriral.

Do leta 1992 je bil kot raziskovalec in asistent za področje zgodovine politične misli zaposlen na FDV, leta 1999 pa je bil habilitiran kot visokošolski učitelj za področje družboslovja ter postal predavatelj in nosilec predmeta Sociologija na Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) v Mariboru. Ta program je izvajal tudi na ljubljanski fakulteti za policijsko-varnostne vede oz. današnji Fakulteti za varnostne vede, ki je članica Univerze v Mariboru.
Je avtor več znanstvenih monografij in mnogih znanstvenih člankov ter urednik slovenskih in angleških zbornikov. V svojih delih se posveča predvsem zgodovinskemu razvoju demokracije in človekovim pravicam.

Poklicno politično pot je začel leta 1992, ko se je zaposlil na Vladi Republike Slovenije (RS) pri njenem podpredsedniku dr. Jožetu Pučniku. Kasneje je bil zaposlen na Mestni občini (MO) Ljubljana, nato je bil mestni in državni svetnik. Od 2004 do 2008 je bil minister za šolstvo in šport v vladi Janeza Janše. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji (EU) v prvi polovici 2008 je vodil Evropski svet za izobraževanje, mladino in šport.
Na evropskih volitvah 2009 in 2014 je bil izvoljen za evropskega poslanca, od leta 2009 vodi slovensko delegacijo Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu in je član parlamentarnega odbora za izobraževanje, kulturo, šport in mladino. Med letoma 2009 in 2014 je bil nadomestni član v odboru za kmetijstvo in član delegacij za Makedonijo in Kitajsko, od leta 2014 dalje pa je nadomestni član odbora za regionalni razvoj ter član delegacij za ZDA in za Črno goro.
Je podpredsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) in vodja odbora za zunanje zadeve pri strokovnem svetu SDS, pred tem je bil vodja odbora za izobraževanje, znanost in šport. Je član sveta Zbora za republiko, glavnega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in odbora svetnikov Evropske platforme spomina in vesti.
Prav tako je dejaven na humanitarnem področju, in sicer na področju štipendiranja, botrstva, šolnin, socialne pomoč idr.


 Dela (izbor):
- In dan bo sijal: politične razprave, 1996
- Sto let socialdemokracije, 1996
- Človekove pravice in svoboščine v tranziciji: primer Slovenije,1998 (urednik)
- Demokracija v klasični slovenski politični misli, 2002
- Pučnikova znanstvena in politična misel, 2004 (urednik)
- Dvajset let pomladi SDS, 2009
- Dvajset let samostojne Slovenije/Twenty Years of Independent Slovenia, 2011 (urednik)


Viri in literatura
M. Zver: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Osebna spletna stran
link   Osebna bibliografija
link   SICRIS


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 30.5.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh