483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZUPANIČ Metka
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ZUPANIČ, Metka


Rojena: 
14. januar 1977, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo (smer zobotehnik) v Ljubljani se je leta 1997 vpisala na študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani (ALU UL). V času študija se je izpopolnjevala na National College of Art and Design v Dublinu (2001). Leta 2002 je diplomirala in bila sprejeta na magistrski študij umetnosti na ALU UL, ki ga je zaključila leta 2005.

Že v času študija je sodelovala na razstavah študentov ALU UL in imela svojo prvo samostojno razstavo grafik v gradu Kluže pri Bovcu (1999). Od leta 2002 redno razstavlja doma in na mednarodnih razstavah v tujini (Srbija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Nemčija, Anglija, Francija, Danska, Poljska itd.). Med njene posebej pomembne dosežke štejejo sodelovanja na Bienalu mladih v Atenah (2003), veliki pregledni razstavi Teritoriji, identitete, mreže: slovenska umetnost 1995–2005 (Moderna galerija Ljubljana, 2005), razstavi Narratives (Kunsthaus Graz, 2006), 5. trienalu slovenske sodobne umetnosti U3 (Moderna galerija Ljubljana, 2006), Bienalu sodobne umetnosti v Birminghamu (2007) itd.

Od leta 2005, ko je pridobila status samostojne kulturne delavke, deluje na številnih področjih sodobne umetnosti in se ukvarja z različnimi, predvsem večletnimi projekti. V umetniškem izražanju uporablja različne medije: video, fotografijo, risbo, kolaž idr. Pri svojem delu se pogosto ukvarja s socialno problematiko. Zanima jo združevanje različnih produkcijskih komponent v širši družbeni kontekst, v ospredje postavlja medčloveške odnose, ki predstavljajo pomemben del njenega umetniškega ustvarjanja.
Ob lastni produkciji od leta 2002 skupaj z Vesno Bukovec in Lado Cerar deluje v umetniški skupini Kolektiva. V okviru skupine je sodelovala na več razstavah, v letu 2012 pa so umetnice ob deseti obletnici delovanja skupine pripravile večjo pregledno razstavo v Miheličevi galeriji na Ptuju. Kot magistrica umetnosti je v zadnjih letih aktivna na področju kuriranja video razstav in priprave festivala Videa in Progress (Kolektiva). Leta 2012 je na Ptuju postavila plastiko generala Maistra in leto kasneje reliefno ploščo v spomin dr. Alojziju Remcu.

Udeležila se je številnih rezidenc (Nottingham, Graz, Dunaj, Gorica) in delavnic, prejela štipendiji Cultural City Network Graz (2005) in Ministrstva za kulturo RS (2007) ter se izpopolnjevala na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu (2010). Leta 2010 je bila nominirana za nagrado sklada Vordemberge-Gildewart, leta 2012 pa je ob razstavi Kiparstvo danes prejela posebno nagrado ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

 

Viri in literatura
M. Zupanič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh