483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZORKO Helena
Foto: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, 2006, str. 304
Galerija slik

ZORKO, Helena


Rojena: 
10. december 1921, Destrnik
Umrla:  10. december 1976, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Rodila se je v znani učiteljski družini Kocmut. Obiskovala je meščansko šolo na Ptuju in enoletno trgovsko šolo v Mariboru. Po končani trgovski šoli se je zaposlila v odvetniški pisarni v Mariboru, kjer je delala vse do začetka druge svetovne vojne. Zaradi sodelovanja z narodnoosvobodilnim gibanjem (predvsem z Lackovo četo) je že leta 1942 okusila ptujske gestapovske zapore. Ko se je vojna končala, je delala najprej na mariborskem okrožnem komiteju, nato pa že kmalu prešla k ljubljanskemu radiu in od tam k nastajajoči slovenski televiziji.

Sodelavka RTV Slovenija je bila kar 30 let, saj je začela delati, ko se je televizija šele razvijala in je improvizacija nadomeščala pomanjkanje tehnike in kadra. Bila je prva televizijska tajnica režije, kasneje pa je opravljala odgovorno delo režiserke dnevnega programa. To delo je opravljala dolga leta in upokojitev dočakala kot vodja dnevne režije. Bila je dobitnica številnih priznanj in državnih odlikovanj.

 

Viri in literatura
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2006, str. 304.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 24.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh