483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZORKO Anton
Foto: Rtv Ljubljana, Ljubljana, 1963, str. 3
Galerija slik

ZORKO, Anton


Rojen: 
21. maj 1920, Ptuj
Umrl:  12. avgust 2007, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Zorko Anton, s partizanskim imenom Zvone, je po osnovni šoli obiskoval gimnazijo na Ptuju in jo končal leta 1940. Z novinarstvom se je pričel ukvarjati med drugo svetovno vojno, ko se je priključil NOB (1944) in postal vodja partizanske tiskarne Mernik na Pohorju. V času, ko je bila slovenska beseda prepovedana, je tiskarna svoje prebivalstvo na področju Štajerske v slovenskem jeziku obveščala o stanju na frontah in političnih aktivnostih. V tiskarni so tiskali časopisje (Radio vestnik, Politični pregled in Novi čas) in različne brošure (partizanske pesmarice, politične analize itd.).
Po osvoboditvi (1946) se je zaposlil na takratnem Radiu Ljubljana (danes Radio Slovenija), kjer je delal vso svojo aktivno delovno dobo. Med drugim je bil urednik, komentator in pomočnik programskega direktorja ter tudi prvi dopisnik Radia Ljubljana. Poročal je iz Beograda (1949–1952) in Avstrije (1964–1968, 1972–1977). Njegovo delovno področje je bilo gospodarstvo in notranja politika, pomembni pa so bili tudi njegovi prispevki o slovenski narodni skupnosti v Avstriji in Italiji. Kot poznavalec razmer v slovenskih manjšinah je z radiem sodeloval tudi po upokojitvi (1982). 

Za svoje delo je prejel več novinarskih nagrad, med drugim tudi Tomšičevo nagrado za življenjsko delo (1977).

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1336.
Enciklopedija Slovenije: petnajsti zvezek, Ljubljana, 2001, str. 224.
RTV SLO: Umrl je radijec Zvone Zorko, pridobljeno 9. 9. 2016 s spletne strani http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/umrl-je-radijec-zvone-zorko/151849


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh