483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZMAZEK Blaž
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ZMAZEK, Blaž


Rojen: 
29. december 1968, Slovenj Gradec
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Blaž Zmazek je otroštvo preživel v Velenju. Srednješolsko izobrazbo mu je dal program naravoslovno matematične smeri na Srednji tehniški šoli v Celju, ki jo je obiskoval v letih 1983–1987. Po končani srednji šoli se je vpisal na študij matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Zaradi svojih uspehov na državnih matematičnih tekmovanjih je bil vsa študijska leta Zoisov štipendist. Diplomiral je leta 1993 in leta 1996 na isti fakulteti še z odliko zaključil magistrski študij matematike na področju teorije grafov.

Po zaključku dodiplomskega študija se je kot asistent stažist zaposlil na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je leta 1999 kot petdeseti slovenski matematik doktoriral iz matematičnih znanosti. Leta 2000 je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru zasedel delovno mesto visokošolskega učitelja z nazivom docent matematike. Na podlagi uspešnega znanstvenoraziskovalnega, strokovnega in pedagoškega dela na fakulteti ter na Inštitutu za matematiko fiziko in mehaniko v Ljubljani si je leta 2005 pridobil znanstveni naziv izrednega profesorja, leta 2010 pa je bil na Univerzi v Mariboru promoviran v rednega profesorja za matematiko.
Od leta 2008 je zaposlen na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. Je član senata fakultete, opravlja pa tudi funkcijo prodekana za sodelovanje z gospodarstvom in mednarodno dejavnost ter predstojnika Inštituta oddelka za matematiko in računalništvo.

Je avtor številnih znanstvenih člankov, soavtor osnovno- in srednješolskih učbenikov ter recenzent univerzitetnih učbenikov. Kot avtor je sodeloval tudi pri razvoju elektronskih učnih gradiv in koncepta interaktivnih elektronskih učbenikov ter pri pripravi univerzitetnih študijskih programov in učnih načrtov predmetov, ki jih poučuje. S svojimi znanstvenimi in strokovnimi prispevki je sodeloval na številnih mednarodnih konferencah in je mentor študentom pri diplomskih in magistrskih nalogah ter doktorskih disertacijah. Pri svojem delu si prizadeva za čim boljše povezovanje znanosti, izobraževanja in gospodarstva.

Ob znanstvenoraziskovalnem in pedagoškem delu na fakulteti aktivno sodeluje pri oblikovanju in strokovnem vodenju slovenske šolske politike v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije. Bil je član posvetovalne skupine za usmerjanje razvoja kurikuluma v gimnaziji ter drugih delovnih teles ministrstva. Od leta 2005 je član Strokovnega sveta Republike Slovenije za splošno izobraževanje in v okviru tega predsednik Komisije za splošno izobraževalne srednje šole ter član Komisije za učbenike. Od leta 2008 predseduje Državni komisiji za splošno maturo, kjer si prizadeva okrepiti pozitivne vplive splošne mature na kakovost vzgojno-izobraževalnega dela v gimnazijah in za ohranjanje pomena splošne mature kot temeljnega objektivnega korektiva v slovenski šolski vertikali.

V prostem času rad jadra in potuje.


Dela (izbor):
- Algorithm for recognizing Cartesian graph bundles. Discrete applied mathematics, 2002, vol. 120, no. 1–3, str. 275–302.
- An algorithm for a real vehicle routing problem with time constraints. WSEAS transactions on mathematics, 2006, vol. 5, iss. 9, str. 1027–1034.
- On total chromatic number of direct product graphs. Journal of applied mathematics and computing, 2010, vol. 33, iss. 1–2, str. 449–457.
- Slovenski i-učbeniki, 2014 (urednik)


Viri in literatura
B. Zmazek: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   SICRIS
link   Osebna bibliografija


Prispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 18.3.2016, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh