483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZIMA Luka
Foto: A. Cuvaj: Građa za povijest školstva kraljevinâ Hrvatske i Slavonije od najstarijih vremena do danas, zv. 4, 1910, str. 368
Galerija slik

ZIMA, Luka


Rojen: 
13. oktober 1830, Podlože
Umrl:  16. marec 1906, Varaždin


Kraj delovanja: 


Rodil se je v kmečki družini v Podložah. Osnovno šolo je obiskoval sprva v Majšperku, nato v Mariboru. Šolanje je nadaljeval na gimnaziji v Mariboru (1845–1852), maturiral pa je v Zagrebu leta 1953. V letih 1853–1856 je v Pragi in Gradcu študiral klasično filologijo ter si pridobil znanje slovanskih jezikov in novogrščine.

Po končanem študiju se je zaposlil kot profesor na pravoslavni gimnaziji v Sremskih Karlovcih (Srbija). Od tam je po dvajsetih letih poučevanja odšel na gimnazijo v Varaždin, kjer se je leta 1892 zaradi bolezni predčasno upokojil. Leto kasneje je bil povabljen, da prevzame stolico grškega jezika na univerzi v Beogradu. Tako se je vrnil v Srbijo in štiri leta poučeval na beograjski univerzi, nato pa se leta 1897 dokončno upokojil. Po upokojitvi je do smrti živel v Varaždinu.

Pisal je v srbohrvaščini, v svojih razpravah se je ukvarjal s hrvaško in srbsko skladnjo, antičnim in srbskim heksametrom, metriko in pesniškimi figurami v srbskih narodnih pesmih. Njegova študija o vzporednicah med Homerjevo epiko in srbskimi junaškimi pesmimi, objavljena v izvestju gimnazije v Sremskih Karlovcih (1859), spada med prva takšna dela s področja primerjalnega preučevanja srbske ljudske epike. Njegove krajše razprave je zbral Jovan Turoman in delo naslovil Omanji spisi Luke Zime (1909).

Od leta 1882 je bil dopisni član Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti, častni član Matice srpske v Novem Sadu in Srbskega učenega društva v Beogradu.

Dela (izbor):
- Nacrt naše metrike narodne: obzirom na stihove drugih naroda a osobito Slovena, 1879
- Figure u našem narodnom pjesničtvu s njihovom teorijom, 1880
- Nekoje, većinom sintaktične razlike između čakavštine, kajkavštine i štokavštine, 1887
- I opet o metrici narodnijeh pjesama, 1888 


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1330–1331.
F. Ilešič: Križan Jos. dr.: Životopis Luke Zime, Ljubljanski zvon, št. 6 (1910), str. 375.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 7.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh