483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZEBEC Stanislav
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ZEBEC, Stanislav


Rojen: 
25. junij 1969, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli je obiskoval Srednjo tehniško šolo na Ptuju, nato se je vpisal na študij strojništva na takratni Tehniški fakulteti v Mariboru. V tem času se je prvič srečal s fotografijo in z videom, ki sta ga tako prevzela, da se je posvetil predvsem njima. Ves ta čas se je intenzivno izobraževal. Obiskoval je fotografske delavnice in filmske seminarje, prebiral domačo in tujo strokovno literaturo ter bil ves čas v stiku z ljudmi, ki se ukvarjajo s področjem fotografije in videa.

Prvo samostojno fotografsko razstavo z naslovom Akti je imel leta 1996 v klubu Romantica na Ptuju. Istega leta je pričel sodelovati z gledališčem Ptuj, kjer je bil pet let glavni fotograf in snemalec, in s časopisom Štajerski tednik, kjer je začel z objavljanjem modne fotografije. V naslednjih letih je pripravil še pet samostojnih razstav: Ozara Maribor (1997), Otroci (2000, Ptuj), Od-do (2000, klub Kolnkišta Ptuj), Fotografije (2005, Ptuj) in razstava plezalnih fotografij v okviru projekta Ohranimo mladost (2005, Lekarne Ptuj).
Z videom se resneje ukvarja od leta 1998, zanima pa ga predvsem umetniški pristop k videu in filmu. Med drugim je posnel avtorski dokumentarni film Čari Maroka (2007), ki je bil predvajan na različnih televizijskih postajah, video-dance Watching Alice (1997), kot asistent kamere je sodeloval pri filmu Band, posnel pa je tudi dva kratka filma o ptujskem plezanju. Posnel je več videospotov, med drugim za glasbene zasedbe Srečna mladina, Sleazy Snails, Vox Arsana in druge. Prav tako je avtor predstavitvenega filma in reklame za podjetje Talum iz Kidričevega.
Kot svobodni snemalec si je izkušnje nabiral pri različnih televizijskih studiih, v letih med 2002 in 2004 je bil redno zaposlen kot snemalec in montažer v Univerzitetnem TV Studiu Univerze v Mariboru. Leta 2005 je pridobil status samostojnega ustvarjalca na področju kulture in pričel pogodbeno sodelovati z različnimi institucijami in ljudmi, med drugim tudi s ptujsko televizijo PeTV, kjer ustvarja program kot snemalec, montažer in tudi grafik. V tem času je na PeTV nastalo več tisoč prispevkov in različnih reportaž ter dokumentarnih filmov.
Je mentor in organizator več foto in video delavnic, med drugim v ptujskem Centru interesnih dejavnosti (CID) in na ptujski gimnaziji.

V prostem času je dejaven kot gorski kolesar in športni plezalec. Velja za pionirja športnega plezanja na Ptuju. Aktiven je pri Plezalnem klubu 6b Ptuj, kjer deluje kot vaditelj športnega plezanja. Javnosti je znan tudi kot DJ Stanč; glasbo priložnostno vrti predvsem po ptujskih klubih, je pa tudi član skupine DJ-jev Ptujskih 5.

 

Viri in literatura
Stanč, pridobljeno 27. 5. 2016 s spletne strani www.stanc.si
M. Goznik: Akti Stanislava Zebca, Tednik, št. 29 (18. 7. 1996), str. 6.
S. Podbrežnik: Nasmejani, škrbasti otroci!, Večer, št. 39 (17. 2. 2000), str. 13.
F. Lačen: Predstavlja se Stanislav Zebec, Štajerski tednik, št. 24 (22. 4. 2005), str. 13.


Glej tudi

link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 13.6.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh