483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZAVEC Dejan
Foto: www.dejanzavec.com
Galerija slik

ZAVEC, Dejan


Rojen: 
13. marec 1976, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Boksar Dejan Zavec izhaja iz Trdobojcev pri Leskovcu. Osnovno šolo je obiskoval na Ptuju. Zatem je končal dveletno kovinarsko šolo, kasneje pa še srednjo trgovsko šolo. Leta 2006 je diplomiral na Fakulteti za šport in športno vzgojo v Novem Sadu in si pridobil naziv trener boksa.

Z boksom se je začel ukvarjati leta 1993 v Boksarskem klubu Ptuj pod okriljem trenerja Ivana Pučka. Istega leta je v Atenah prvič nastopil na evropskem mladinskem prvenstvu. Leta 1999 se je priključil Železničarskemu boksarskemu klubu Maribor, kjer je ostal štiri leta. Zatem je svoje boksarko znanje pridobival v tujini, najprej eno leto v Avstriji, leta 2003 pa je odšel v Nemčijo in se začel profesionalno ukvarjati z boksom. V svojem prvem profesionalnem dvoboju leta 2003 je premagal madžarskega boksarja Zoltana Totha. V profesionalni karieri je treniral v klubih Sports Events Steinforth – SES (Nemčija) in Don King Production (ZDA). Tekmoval je v velterski in supervelterski kategoriji. V tujini je postal znan tudi kot Jan Zaveck, ljubitelji boksa v Slovenji pa so mu nadeli vzdevek »Mr. Simpatikus«.

V svoji amaterski karieri je devetkrat postal slovenski prvak, v profesionalni karieri pa je zabeležil devetintrideset dvobojev, od tega petintrideset zmag. Tako je postal svetovni prvak (verziji IBF in WBF), medcelinski prvak (verzije IBF, WBO in NBA), prvak Evropske unije, evropski prvak (WBO) in mednarodni nemški prvak (BDB). Boksarsko kariero je zaključil leta 2015.

Leta 2010 je prejel priznanje Slovenec leta, prav tako je postal športnik leta 2010, istega leta pa je prejel tudi državno priznanje zlati red za zasluge. V letih 2010 in 2011 je bil izbran za najboljšo blagovno znamko leta med slovenskimi športniki.

Oktobra 2010 je odprl tudi svoj vadbeni center na Ptuju – Dejan Zavec Gym.

 

Viri in literatura
E. Babačić: Trdobojec: Zgodba Dejana Zavca v dvanajstih rundah, Ljubljana, 2010.
Dejan Zavec, pridobljeno 8. 4. 2016 s spletne strani http://www.dejanzavec.com/.
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1321.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh