483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZAGORŠAK Franc
Foto: osebni arhiv F. Zagoršak
Galerija slik

ZAGORŠAK, Franc


Rojen: 
24. januar 1948, Žamenci
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Žamencih na kmetiji staršev Katarine in Stanka (po domače Bezjakovi). Osnovno šolo je končal v Dornavi, šolanje nadaljeval na Kmetijski šoli Turnišče, Srednji kmetijski šoli Maribor in pozneje končal Višjo agronomsko šolo Maribor ter postal inženir agronomije.

Vleklo ga je v svet: najprej je odšel v Veliko Britanijo, nato v Švico in Nemčijo, kjer je tudi delal in spoznaval vrednote in kulturo teh dežel. Kasneje se je zaposlil v Perutnini Ptuj. Ob delu v službi in na kmetiji se je vključil v različne dejavnosti, povezane z družbo, popotovanjem in zgodovino. Tri mandate je deloval kot svetnik v občinskem svetu Občine Dornava (1994-2006), dva mandata je bil tudi podžupan (1998-2006). Deloval je v različnih komisijah in odborih. Kar dvajset let (1994−2014) je namenil delu v Odboru za obnovo dvorca Dornava. Na podlagi njihovih prizadevanj so odprli vrata dvorca za širšo javnost, gostili umetnike in strokovnjake svetovnega slovesa, organizirali koncerte, posvete, simpozije ter sodelovali pri dokončanju projektov za namembnost in obnovo dvorca.

Aktiven je v več društvih, med drugim je član in dolgoletni predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Žamenci, član predsedstva Gasilske zveze Slovenije, v okviru katerih sodeluje pri raznih akcijah, in član Planinskega društva Ptuj. Mnogo planinari, za kar ga je v osnovni šoli navdušil Simon Petrovič. Veliko časa namenja tudi ljubiteljskemu raziskovanju lokalne zgodovine, ki jo odkriva v knjižnicah, arhivih in ob pogovorih z ljudmi.

Za svoje delo je prejel več odlikovanj in priznanj, med njimi plaketo Občine Dornava (2007).


 

Viri in literatura
F. Zagoršak: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 22.2.2017, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh