483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZADRAVEC Jurica
Foto: Wikipedija
Galerija slik

ZADRAVEC, Jurica


Rojen: 
3. februar 1907, Središče ob Dravi
Umrl:  23. avgust 1973, Središče ob Dravi


Kraj delovanja: 


Ljudsko šolo je obiskoval v Središču ob Dravi in nižjo klasično gimnazijo v Mariboru. Šolanje je leta 1922 nadaljeval na dvoletni trgovski šoli v Mariboru in se leta 1930 izšolal za komercialnega inženirja na višjem tehniškem in trgovskem inštitutu v Liegu v Belgiji. Prakso je opravil v mariborski podružnici Ljubljanske kreditne banke in se usposobil za bančnega uradnika. Postal je družabnik očeta Jakoba v mlinarskem podjetju. Srbel je za nabavo žita, prodajo moke, izvoz krmil v Avstrijo in Švico ter se hkrati ukvarjal tudi z vinogradništvom. Po vojni (1945) je bilo podjetje nacionalizirano in Zadravec je bil imenovan za direktorja okrajnih gospodarskih podjetij na Ptuju. Zaposlen je bil pri Glavni zadružni zvezi v Ljubljani, pri Vinakopru (1954−1956), pri Vinagu v Ljubljani in bil tudi njegov direktor (1956−1971) ter pri Vinagu v Mariboru (1958−1971). Objavljal je strokovne članke v Kmetovalcu (pred letom 1941), po vojni pa je pisal o vinogradništvu. Upokojen je bil leta 1972 kot ekonomski svetnik pri Zadružni poslovni zvezi na Ptuju.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1313.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh