483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZADRAVEC Jakob
Foto: dLib.si
Galerija slik

ZADRAVEC, Jakob


Rojen: 
22. julij 1873, Središče ob Dravi
Umrl:  4. junij 1959, Središče ob Dravi


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Središču ob Dravi očetu Juriju, mlinarju in vinogradniku, in materi Mariji. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in nižjo realko v Mariboru. Na vinarski in sadjarski šoli je opravil zimski tečaj. Leta 1892 je njegov oče zgradil prvi parni in valjčni mlin v Pomurju ter ustanovil podjetje v Središču.
Tudi Jakob se je posvetil mlinarstvu. Prevzel je očetovo podjetje in ga uspešno vodil. Prakticiral je v mestnem mlinu v Gradcu, kasneje pa v lastni delavnici izdeloval sestavne in nadomestne dele za valjčne mline. Bil je organizator slovenskega obrtništva, občinski svetovalec, član gospodarskih odborov okraja Ptuj, upravnega odbora Zbornice za trgovino, obrt in industrijo v Ljubljani, častni član in predsednik Združenja obrtnikov dravske banovine. Pisal je članke o mlinarstvu, obrtništvu in kmetijstvu in jih objavljal v raznih listih, ki so izhajali pred drugo svetovno vojno med drugim v Obrtnem vestniku in Trgovskem listu.
Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1312.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh