483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZABAVNIK Josip
Foto: Wikipedija
Galerija slik

ZABAVNIK, Josip


Rojen: 
5. marec 1874, Vodranci
Umrl:  31. oktober 1948, Jeruzalem


Kraj delovanja: 


Na Kogu je v letih 1880–1888 obiskoval osnovno šolo in leta 1890 šolanje nadaljeval na kmetijski šoli v Grottenhofu pri Gradcu, kjer je ostal do leta 1892. Leta 1898 je diplomiral na Višji sadjarski in vinarski šoli v Klosterneuburgu. Od leta 1909 je bil vinarski inšpektor za Primorje v Trstu. Po končani 1. svetovni vojni je odšel v Ljubljano. Narodna vlada ga je leta 1919 imenovala za vodjo vinarskega odseka pri kmetijskem oddelku v Ljubljani in za kletarskega nadzornika za bivšo Štajersko s sedežem v Mariboru. Leta 1926 je bil imenovan za oblastnega referenta za vinogradništvo v Mariboru in bil dve leti pozneje, ko je prešla kmetijska služba na oblastno samoupravo, predčasno upokojen.

Bil je pobudnik, soustanovitelj in tajnik Vinarskega društva za Slovenijo v Mariboru, aktiven član upravnega odbora Kmetijske družbe podružnice v Mariboru in predsednik vinarskega odseka Kmetijske družbe Slovenije v Ljubljani. V letih 1930−1937 je bil tudi urednik za vinarstvo in kletarstvo pri Kmetovalcu ter urednik glasila Vinarskega društva Naše gorice (1930). V vinogradih, ki so bili uničeni od trtne uši, je uvajal nove podlage in sorte vinske trte ter organiziral deželne trstnice (Makarska, Kanfanar, Žminj, Sredipolje, Šmarje pri Jelšah) in zasnoval več poskusnih nasadov. Napisal je več sto popularnih člankov, ki jih je med drugim objavljal v Naši slogi, Primorskem gospodarju, Kmetovalcu, Naših goricah …

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1310.
Slovenski biografski leksikon: štirinajsti zvezek, Ljubljana, 1986, str. 732.


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh