483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
WITTULA Anna
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

WITTULA, Anna


Rojena: 
22. april 1861, Maribor
Umrla:  3. marec 1918, Gradec


Kraj delovanja: 


Anna se je rodila v Mariboru kot druga od šestih otrok železniškega uradnika Juliusa Ungerja iz Gradca in Anne, rojene Landwehr, hčerke barvarskega mojstra na Ptuju. Oče, ki je bil zaposlen pri družbi južne železnici, je bil večkrat premeščen, zato se je družina veliko selila. Iz Maribora, kjer se je rodila, je Anna s starši odšla na Dunaj in tam začela s šolanjem, nadaljevala ga je leta 1877 v Steinbrücku in končala pri uršulinkah v Ljubljani. Ko se je krajši čas mudila na Ptuju pri teti Lauri Mayer, je spoznala tudi bodočega moža, takrat pionirskega nadporočnika in kasneje uradnika južne železnice Fritza Wittulo. Poročila sta se leta 1892.
Kot pisateljica se je pozno uveljavila. Prvo delo z naslovom Das Gerberhaus je v nadaljevanjih objavila leta 1914 v že omenjenem nemškem časopisu. To je družinski roman, ki obravnava motive iz hiše starega očeta na Ptuju. Zgodba sledi življenju družine strojarja Wundsama v Zgornji Dravski ulici (Obere Draugasse, danes Dravska). S strojarjem, ki je eden izmed osrednjih likov romana, je pisateljica opisala svojega starega očeta, strogega moža, ki je redkokdaj ljubkoval svoje otroke, vendar je delal zanje in jih na svoj način tudi ljubil. Roman je nastal na podlagi družinske kronike z naslovom Das Landwehrhaus, ki jo je pisateljica leta 1908 napisala z namenom, da bi jo kot darilo za rojstni dan podarila ostarelemu očeta. Na prigovarjanje znanca, ki je spoznal njeno nadarjenost, jo je kasneje nekoliko preoblikovala in priredila za objavo v časopisu. Knjižnica Ivana Potrča hrani danes prepis te družinske kronike, v kateri je pisateljica zapisala spomine svojih staršev in starih staršev na njihovo življenje v Gradcu in na Ptuju ter svoje spomine na lastno mladost. Spominja se, kako so otroci iz Ungerjeve družine uživali, ko so prihajali z Dunaja k starim staršem na Ptuj in tu preživljali počitnice. Nadalje izvemo, kako se je njen stari oče Franz Landwehr leta 1819 priselil iz severne Nemčije ter v omenjeni hiši začel z barvarsko obrtjo.
Literarni prvenec Anne Wittule je hitro našel svoj krog bralcev. V nadaljevanjih so nato v nemškem časopisu začela izhajati tudi druga njena dela: roman Venus von Candussihof, v katerem opisuje Celje, novele Bratje Grimm in Die süße Schäferin, ter roman Die Jungfer Nannett vom Goldenen Straußen, v katerem obravnava motive iz predmarčnega Ptuja. Za slednjega je enako kot za svoj literarni prvenec (Das Gerberhaus) našla motiv v hiši starih staršev na Ptuju.
V knjižni izdaji so njena dela izšla šele po njeni smrti. Njen knjižni prvenec, Das Gerberhaus, je izšel na Dunaju leta 1914, ostali romani pa v Gradcu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

Dela (izbor):
- Das Gerberhaus: Familienroman aus der südsteirischen Bidermeierzeit, 1918
- Die Venus vom Candussihof: Roman aus der Steiermark um 1830, 1921
- Die Jungfer Nanett vom ʺGoldenen Straussenʺ: Roman aus dem untersteirischen Vormärz, 1922


Viri in literatura
M. Jerenec: Štajerska pisateljica Anna Wittula (1861–1918), Ptujčan, št. 5 (30. 5. 2005), str. 24.
M. Fras: Bidermajerski svet Anne Wittule, Strojarska hiša, Radovljica, 2011, str. 183.
H. Löschnigg: Anna Wittula: Eine streirische Erzählerin, Südsteiermark: ein Gedenkbuch, Graz, 1925, str. 285.


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh