483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VUČETIČ - ZAVRNIK Ljubica
Foto: Zbornik Fakultete za šport Univerze v Ljubljani 1960-2010, Ljubljana, 2010, str.48
Galerija slik

VUČETIČ - ZAVRNIK, Ljubica


Rojena: 
7. julij 1921, Ptuj
Umrla:  27. junij 2005, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Zdravnica in pedagoška delavka Ljubica Vučetič - Zavrnik je kot ena izmed prvih pri nas začela razvijati vejo športne medicine v organizacijskem in strokovnem pogledu.

Po opravljeni maturi je študij nadaljevala na Medicinski fakulteti v Zagrebu, kjer je leta 1951 diplomirala. Leta 1979 je z doktorsko disertacijo Povezanost med dimenzijami socialne stratifikacije in indikacijami za oprostitev zdravstveno motenih učencev od šolske telesne vzgoje doktorirala na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Leta 1952 se je zaposlila na Inštitutu za športno medicino v Ljubljani, po njegovi ukinitvi (1954) pa na Inštitutu za telesno vzgojo (kasneje Višja šola za telesno vzgojo oz. Visoka šola za telesno kulturo – VŠTK). Od leta 1963 do upokojitve (1988) je na VŠTK predavala anatomijo. Ob preimenovanju VŠTK v Fakulteto za telesno kulturo (FTK) je bila imenovana za izredno profesorico (1982). Bila je tudi predstojnica katedre za medicino športa. V osemdesetih letih je bila več let članica ožjega vodstva VŠKT oz. FTK, najprej kot prodekanica (1983–1985), nato pa kot dekanica (1985–1987). V času njenega delovanja je FTK vzpostavila tesnejše sodelovanje s športno prakso, kar je pripomoglo k hitrejšemu in uspešnejšemu razmahu telesne in športne kulture v Sloveniji in svetu.

V okviru svojega raziskovalnega dela je med drugim preučevala funkcionalne sposobnosti vrhunskih športnikov in kot avtorica ter soavtorica sodelovala pri več knjigah, priročnikih, člankih in učnem gradivu s področja športa, rekreacije in športne medicine.

Poleg pedagoškega in znanstvenoraziskovalnega dela je opravljala še mnoge druge pomembne in vodilne strokovne funkcije na športno-medicinskem področju. Bila je pobudnica in začetnica razvoja medicine športa v Sloveniji in kot prva opravljala poklic športnega zdravnika. V letih 1960–1980 je bila vodja športne ambulante pri Dispanzerju za zdravstveno varstvo otrok Ljubljana Center. Idejno in z dejansko izvedbo je pripomogla k razvoju sistema preventivnih zdravstvenih pregledov športnikov.

Dejavna je bila v številnih športnih organizacijah: Olimpijskem komiteju Slovenije, Smučarski zvezi Slovenije, Planiškem komiteju, Gimnastični zvezi Slovenije in drugje.

Za svoje strokovno delo v športu in prispevek k razmahu telesne in športne kulture je poleg mnogih priznanj prejela tudi visoki državni odlikovanji – red zaslug za narod s srebrno zvezdo in red dela z zlatim vencem, ter Bloudkovo nagrado, najvišje družbeno priznanje na področju telesne in športne kulture (1986).
 

Dela (izbor):
Potapljanje in podvodni športi, 1969 (soavtorica)
Vzroki oprostitve od šolske telesne vzgoje v SR Sloveniji, 1974
Osnove športne medicine, 1989
Funkcionalna anatomija človeka, 1989 (soavtorica)


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1295.
B. Jošt: Ob slovesu prof. dr. Ljubice Vučetić - Zavrnik, Šport, št. 3 (2005), str. 60.
Zgodovina fakultete za šport, pridobljeno 5. 6. 2017 s spletne strani http://www.fakultetazasport.si/o-fakulteti/fakulteta/zgodovina-fs/
T. Pavlin (ur.): Zbornik Fakultete za šport v Ljubljani: 1960–2010, Ljubljana, 2010.


Glej tudi

link   Sicris
link   Osebna bibliografij


Prispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 18.8.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh