483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VRABL Jože
Foto: Jože Vrabl: 1913–1982: fotografska dediščina, katalog razstave, Ptuj, 2005, str. 6
Galerija slik

VRABL, Jože


Rojen: 
27. marec 1913, Zabovci
Umrl:  10. maj 1982, Ptuj


Kraj delovanja: 


Jože Vrabl, prvi poklicni novinar ptujskega časopisa Naše delo (danes Štajerski tednik), je obiskoval šestrazredno javno ljudsko šolo pri Sv. Marku pri Ptuju (Markovci). Leta 1925 se je vpisal v gimnazijo na Ptuju, ki pa je ni dokončal.

Leta 1933 se je zaposlil kot pisarniški delavec v odvetniški pisarni dr. Šalamuna, nato pri dr. Visenjaku. Zatem je dobil službo na sodišču na Ptuju, a je bil že po pol leta vpoklican k vojakom. Vojaški rok je služil kot četni pisar v srbskem Kraljevu (1934–1936). Po vojaščini se je za kratek čas vrnil na Ptuj, že leta 1938 pa je dobil zaposlitev v tovarni letal v Kraljevu. Med drugo svetovno vojno se je vrnil v domače Markovce, se zaposlil na ptujskem socialnem skrbstvu in priključil OF. Takoj po osvoboditvi je dobil delo kot tajnik ptujskega mestnega odbora, leta 1946 pa je stopil na samostojno pot in odprl pisarno, kjer je nudil strojepisne storitve. Leto zatem je zavzel delovno mesto tajnika v oskrbnem podjetju Navod na Ptuju, nato pa je postal tajnik okrajnih proizvodnih podjetij Ptuj.

Njegova novinarska pot se je pričela leta 1949, ko je postal odgovorni urednik ptujskega časopisa Naše delo. Ob uredniškem delu je opravljal še delo novinarja in fotoreporterja. Kot urednik je poskrbel za ureditev naročniških razmerij in dispečersko službo, časnik pa je v času njegovega urednikovanja dobil tudi bogatejšo fotografsko opremo. Urednik Našega dela je bil do konec leta 1955, kot njegov dopisnik pa je deloval vse življenje.
V šestdesetih je bil tudi urednik in ustvarjalec časopisov podjetij na ptujskem območju, med drugim glasila Aluminij, ki so ga izdajali v TGA Kidričevo (1963), in glasila Poročevalec Kmetijskega kombinata Ptuj.
Leta 1967 se je zaposlil kot novinar pri časopisu Vestnik v Murski Soboti, ki je imel nekaj skupnih strani s Tednikom iz Celja, poimenovanih Vestnik-Tednik. Na teh straneh so v obeh časopisih skupno poročali o dogajanju v sosednjih občinah. Vrabl je za omenjene strani vse do upokojitve pisal prispevke s področja Ormoža in Ptuja do Slovenske Bistrice.
Vsa leta svojega delovanja je bil tudi zunanji sodelavec drugih časopisov. Sodeloval je z Delom in Večerom, prav tako je od leta 1956 opravljal delo poročevalca s ptujsko-ormoškega konca za Radio Ljubljana.

S fotografijo se je resneje ukvarjal že kot fotoreporter Našega dela, ko pa se je včlanil v ptujski Foto in kinoamaterski klub, se je posvetil tudi umetniški fotografiji. Na svojih fotografijah je dokumentiral dogodke, ljudi, okolico, družino idr. Med drugim je za Turistično društvo (TD) Ptuj izdelal številne motive za razglednice, novoletne čestitke in promocijske materiale. Leta 1961 je sodeloval na razstavi umetniške fotografije na Ptuju, kjer je bil nagrajen za svojo fotografijo Pogorišče, leta 1980 pa mu je Fotokino zveza Slovenije podelila priznanje za zasluge na področju fotografske dejavnosti na Ptuju. Njegovo fotografsko zapuščino, ki je nastala v letih 1939–1982 in šteje 30.000 fotonegativov, hrani Zgodovinski arhiv na Ptuju.

Ves čas je bil vključen v družbeno in politično življenje Ptuja in opravljal številne funkcije. Tako je bil občinski in okrajni odbornik, sodnik porotnik, delegat prvega kongresa OF, prav tako je aktivno sodeloval v številnih društvih: Rdeči križ, Zveza borcev NOV, Aeroklub Ptuj, TD Ptuj, Foto in kinoamaterski klub Ptuj, itd. Kot novinar je bil aktivni član Društva novinarjev Slovenije in Zveze novinarjev Jugoslavije.

Za svoje delovanje je prejel številne nagrade, med drugim diplomo (1969) in plaketo (1972) medobčinskega odbora sindikalnih svetov Čakovec, Koprivnica, Ormož, Ptuj, Slovenska Bistrica, Varaždin za poročanje in spremljanje medobčinskih srečanj in prireditev, ki so se vsako leto odvijale v vseh navedenih sodelujočih občinah. Občinska konferenca Socialistične zveze delovnega ljudstva Ptuj mu je za večletno uspešno družbenopolitično delo v občini podelila najvišje priznanje, priznanje OF slovenskega naroda (1974), Zveza novinarjev Jugoslavije srebrno plaketo za njegovo 25-letno delovanje v društvu (1978), Zavod Radio-Tednik Ptuj priznanje za dolgoletno sodelovanje (1978) in Aeroklub Ptuj zahvalo za večletno pomoč in sodelovanje (1979). 

 

Viri in literatura
C. V.: Dva petdesetletnika, Tednik, št. 12 (29. 3. 1963), str. 3.
Jože Vrabl – 60 letnik, Tednik, št. 13 (5. 4. 1973), str. 5.
Jožetu Vrablu v slovo, Tednik, št. 19 (20. 5. 1982), str. 4.
Jože Vrabl: 1913–1982: fotografska dediščina, katalog razstave, Ptuj, 2005. 


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 25.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh