483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VOGRINEC Silvester
Foto: Robert Vogrinec
Galerija slik

VOGRINEC, Silvester


Rojen: 
31. december 1963, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Silvester Vogrinec je otroštvo in mladost preživel na Ptuju. V letih 1971–1978 je obiskoval OŠ Ljudski vrt, v letih 1978–1982 pa Gimnazijo Dušana Kvedra Ptuj. Po končani srednji šoli in odsluženem vojaškem roku je v letih 1983–1986 študiral zgodovino in družbeno-moralno vzgojo na Pedagoški akademiji v Mariboru, med letoma 1986 in 1990 pa zgodovino in sociologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1992 poučuje na OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, opravlja pa tudi delo šolskega knjižničarja. Ob delu se je vpisal še na študij ekonomije na Visoki poslovni šoli Doba v Mariboru in leta 2010 diplomiral.

Pisati je začel že v srednji šoli. Svoje prve kratke znanstvenofantastične zgodbe je objavil med študijem v mariborski Katedri in zborniku Sirius. Leta 1995 je napisal roman Karate bojevnik 1, s katerim se je uvrstil med začetnike športnega romana na Slovenskem in postal utemeljitelj slovenskega romana o borilnih veščinah. Tej knjigi so kasneje sledile še druge (Karate bojevnik 2. Dvoboj, Slovenska Elektra, Gladiator idr.). Leta 2001 je objavil svoj prvi mladinski roman Disco kraljica, leta 2014 pa še svoj prvi znanstvenofantastični roman Do konca in naprej. Piše tudi pesmi, ki sodijo v postmodernistično poezijo (Apokalipsa zdaj, 2009).

Je avtor strokovnih del s področja borilnih veščin in duhovnosti. Leta 1996 je objavil delo Karate v Sloveniji, prvo zgodovino slovenskega karateja, leta 1999 pa še Karate med tradicijo in športom, prvo celovito zgodovino karateja v svetu. V letih 1991–2012 je pisal članke in podlistke na temo duhovnosti in ezoterike za revijo Aura in Štajerski Tednik. V letih 1993–2002 je bil glavni urednik revije BUDO Sensei in Slovenski karate ter pomočnik urednika revije Samurai.

Je tudi mojster in trener borilnih veščin. Z borilnimi veščinami se je začel ukvarjati leta 1976 v Karate klubu Ptuj, s treningi pa kasneje nadaljeval v Ljubljani. Sodi med pionirje slovenskega aikida in samurajskega mečevanja ter je nosilec visokih mojstrskih in trenerskih nazivov v karateju, aikidu in samurajskem mečevanju (iaido, kendo, kenjutsu). Je dvakratni republiški prvak v kendu (1989/90) ter zmagovalec prvega tekmovanja v samurajskem mečevanju v Sloveniji (1988). Zmagoval je na tekmovanjih v karateju ter bil polfinalist na evropski univerzijadi (1989).

Kot trener borilnih veščin je začel delovati leta 1988 v Karate klubu Borec na Ptuju, nadaljeval v Karate klubu Jože Lacko, Karate klubu Poetovio, Aikidu klubu Ptuj ter Kendu klubu Ptuj. Od leta 1995 je trener in strokovni vodja Akademije bojevniških veščin Ptuj. Vzporedno je več let vodil še treninge samurajskega mečevanja v Murski Soboti in Celju. Bil je prvi predsednik Kendo zveze Slovenije, predsednik tekmovalne komisije Karate zveze Slovenije (KZS), predsednik strokovne komisije Zveze samurajskega mečevanja Slovenije, podpredsednik komisije za pasove KZS, predsednik Karate kluba Študent Ljubljana. Organiziral je številne športne prireditve in tekmovanja, deloval kot sodnik v karateju in mečevanju. Pri njemu so se izšolale generacije mojstrov in tekmovalcev, šampionov, ki so osvajali medalje na domačih in mednarodnih prvenstvih. Kot predavatelj je sodeloval pri šolanju trenerjev v okviru Karate zveze Slovenije in na Fakulteti za šport Ljubljana.


Dela (izbor):
- Karate bojevnik 1. Beli galeb, 1995
- Disko kraljica, 2001
- Apokalipsa zdaj, 2009
- Gladiator, 2010
- Maturant, 2012
- Slovenska Elektra: bojevnica svetlobe, 2013
- Kenin: telesni stražar, 2014Viri in literatura
- S. Vogrinec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2015 
  (hrani arhiv KIPP)
- Vlado Novak: Popisati list papirja: ob 30. obletnici pisateljevanja Silvestra Vogrinca.
  V: Ptujčan, leto 19, št. 11 (22. nov. 2013), str. 10.
- Polonca Zorman: Portret mojstra: Silvester Vogrinec – 30 let v borilnih veščinah. V:
  Štajerski Tednik, let. 59, št. 13 (17. feb. 2006), str. 19.Glej tudi

link   Wikipedija
link   Akademija bojevniških veščin Ptuj


Prispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 18.3.2016, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh