483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VISENJAK Slavko
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

VISENJAK, Slavko


Rojen: 
22. julij 1957, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Gorišnici, nato gimnazijo na Ptuju, kjer je leta 1976 maturiral. Študij je nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru ter leta 2005 diplomiral na smeri agronomija.

Svojo poklicno pot je pričel leta 1984 v Perutnini Ptuj (PP), kjer je zaposlen še danes. Sprva je bil pripravnik, že leta 1985 pa je postal direktor Proizvodnega centra (PC) Brojlerji. Ob lastninskem preoblikovanju so ga rejci oz. zadružniki izvolili za svojega predstavnika, tako je leta 1990 postal direktor Perutninarske zadruge Ptuj. Zatem je bil v PP izvršilni direktor proizvodnje in direktor PC Mesna industrija Ptuj (1997–2012), v letih 1997–1998 je obenem opravljal še funkcijo direktorja razvoja PP. Leta 2012 je bil imenovan za koordinatorja proizvodnje za skupino PP, leta 2014 za direktorja povezane družbe PP S v Srbcu (Bosna in Hercegovina), od leta 2016 pa je direktor proizvodnje v Čakovcu.

Bil je predsednik več nadzornih svetov: PP mesna industrija Zalog, Pošta Slovenije, Elektro Maribor, Hmezad Žalec, Cestno podjetja Ptuj, Komunalno podjetje Ptuj in Eles.

Vrsto let je bil aktiven v Slovenski ljudski stranki (SLS), kjer je bil član izvršilnega odbora, strokovno-operativnih odborov za gospodarski razvoj in tehnologijo, za infrastrukturo in prostor ter za kmetijstvo. Leta 1994 je bil kot kandidat SLS izvoljen za župana novonastale Občine Gorišnica in funkcijo neprofesionalnega župana opravljal dva mandata (1994–1998 in 1998–2002). Med njegovim županovanjem so v občini med drugim asfaltirali, preplastili oz. modernizirali številne ceste, uredili vodovodni sistem, popolnoma so obnovili in kot muzej uredili Dominkovo domačijo, v Gorišnici so zgradili večnamensko dvorano, prizidek vrtca, mrliško vežico, poslovni objekt v središču Gorišnice in obnovili zdravstveni dom, v Cirkulanah so zgradili nov zdravstveni dom, starega pa obnovili, zgradili prizidek šoli in obnovili šolsko zgradbo ter aktivno sodelovali pri obnovitvenih delih na gradu Borl idr. Kot neodvisni kandidat je za župana Občine Gorišnica kandidiral tudi leta 2014.

Dejaven je tudi v Lions klubu Ptuj, sodeloval je pri njegovi ustanovitvi (2004) in bil eno leto predsednik kluba (2011). Je tudi pobudnik ter vodja humanitarnega in družabnega dogodka Obarjada, ki je eden glavnih virov, s katerim si v klubu zagotavljajo sredstva za humanitarno delovanje in izpeljavo vseh projektov.

 

Viri in literatura
D. Sterle: Največ glasov za Slavka Visenjaka, Tednik, št. 50 (15. 12. 1994), str. 7.
SLS Slovenska ljudska stranka, pridobljeno 15. 7. 2016 s spletne strani http://www.sls.si/predstavniki/slavko-visenjak/
Indikator.ba, pridobljeno 15. 7. 2016 s spletne strani http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=3910&naslov=Novi+direktor+Perutnine+Ptuj+S+u+Srpcu+Slavko+Visenjak
M. Matjašič: Občina Gorišnica: predstavitev občine Gorišnica. V: Gorišnica skozi čas, Gorišnica, 2013, str. 11–24.
Kadrovske okrepitve v Perutnini Ptuj, Perutninar, št. 2 (avgust 2014), str. 8.
Knjiga o zlatem jajcu: 110 let Perutnine Ptuj, Ptuj, 2015.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh