483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VIKTORIN Ptujski
Foto: Wikipedija
Galerija slik

VIKTORIN, Ptujski


Rojen: 
okoli 250, neznan
Umrl:  283 ali 304, Ptuj


Kraj delovanja: 


Viktorin je bil grškega rodu in je znal bolje grško kot latinsko. V drugem in tretjem stoletju je bilo na Ptuju veliko grško govorečih in je zato bil deležen bolj grške kot latinske vzgoje.
Bil je prvi ptujski škof in najstarejši latinski razlagalec Svetega pisma. Napisal je razlage k prvim trem Mojzesovim knjigam, k prerokom Izaiju, Ezekielu in Habakuku, k Visoki pesmi, Pridigarju, Matejevemu evangeliju in Razodetju sv. Janeza. Viktorinovo delovanje lahko umestimo v čas pred Dioklecijanovim preganjanjem kristjanov (približno pred letom 304), lahko pa tudi v zgodnejšo dobo, saj ni izključeno, da bi dosegel venec mučeništva med Numerijanovim preganjanjem kristjanov v letih 283–284. Na njegovo delo so vplivali trije grški učenjaki: Origen iz Aleksandrije, Hipolit iz Rima in Irenej iz Lugduna.
Edino obširnejše in ohranjeno delo je Razlaga Razodetja. Pri branju moramo ločiti izvirnik od Hieronimove predelave. V predelani obliki je besedilo doživelo prvi tisk leta 1542 v Parizu in okoli leta 1558 v Italiji. Leta 1916 je Haussleiter izdal referenčno izdajo v dunajskem korpusu. Pri vrzelih si je pomagal s Hieronimovim predelanim besedilom, zaključek pa je drugačen in milenarističen. Novo kritično besedilo je pripravila Martine Dulaey v zbirki Sources Chrétiennes. Slovenski prevod, ki ga je pripravil Miran Špelič, se opira na Dulaeyovo objavo. Viktorin delo glosira, najprej citira kratek odlomek iz Razodetja, nato sledi alegorična razlaga.
Drugo Viktorinovo delo je O zgradbi sveta (De fabrica mundi), ki je starejše od Razlage Razodetja, saj je nastalo v letih 250–260. Viktorin poda svojo vizijo o strukturi sveta, v kateri izhaja iz števila 7, prav tako pomembni sta tudi števili 4 in 6.
Kip sv. Viktorina, ki ga je upodobil akademski kipar Viktor Gojkovič, je postavljen  na Ptuju med cerkvijo sv. Jurija, gledališčem in mestnim stolpom. Nekdanja Pletarska ulica se imenuje Ulica Viktorina Ptujskega. Tudi samostan bratov minoritov se imenuje po svetniku.

 

Viri in literatura
S. Krajnc: Življenje, čaščenje in upodobitve sv. Viktorina Ptujskega. V: Mednarodni znanstveni simpozij ob 1700-letnici smrti sv. Viktorina Ptujskega, Ptuj, 2003, str. 159–176.
V. Poetovionensis: Razlaga razodetja: In Apocalypsin, Celje, 1999, str. 9–11.
N. Jurkovič: Sv. Viktorin Ptujski in naše mesto, Ptujčan, št. 12 (23. 12. 2003), str. 11.
N. Jurkovič: Sv. Viktorin Ptujski, Tednik, št. 10 (11. 3. 1993), str. 5.
Glej tudi

link   Wikipedija
link   Dlib
link   Viktorin Ptujski, ptujski škof in cerkveni pisatelj


Prispeval/-a: Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 24.9.2015, Taja Bračič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh