483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VESELKO Franjo
Foto: TV 15, št. 26 (7. 7. 1977), str. 6
Galerija slik

VESELKO, Franjo


Rojen: 
4. januar 1905, Središče ob Dravi
Umrl:  27. junij 1977, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Franjo Veselko se je rodil v Središču ob Dravi v kmečki družini. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju. V obdobju 1918–1926 je obiskoval gimnazijo na Ptuju, kjer je deloval v vaditeljskem odseku Sokola in leta 1926 tekmoval na vsesokolskem zletu v Pragi. Študiral je zgodovino in geografijo na Univerzi v Ljubljani. Leta 1931 se je zaposlil kot vzgojitelj v dijaškem domu na Ptuju. Na ptujski gimnaziji se je najprej zaposlil kot pripravnik, leta 1933 pa kot profesor. Ker je moral zapustiti Ptuj, je leta 1938 odšel v Novo mesto in poučeval na tamkajšnji gimnaziji do leta 1942. Jeseni 1941 se je pridružil OF in kot aktivist ilegalno poučeval od italijanskih fašistov izključene dijake. Poleti 1942 je bil aretiran in odpeljan v italijansko internacijo.

Po kapitulaciji Italije je odšel v partizane ter deloval kot kulturnik v Cankarjevi in Artilerijski brigadi. Od leta 1944 je vodil fotosekcijo propagande komisije pri predsedstvu SNOS. Skrbno je urejal in dokumentiral njen foto arhiv ter v Cankarjevi in Artilerijski brigadi sam izdelal kar 1625 posnetkov. Poučeval je na prvi partizanski gimnaziji. Franjo Veselko je v težkih vojnih razmerah naredil zelo kakovostne posnetke brigade ter njenih bojev in premikov med ofenzivo. Fotografiral je tudi številne mitinge, proslave in dejavnost v zaledju. Deloval je kot vojni dopisnik, kulturnik in fotoreporter v štabu Artilerijske brigade 15. divizije. Sodeloval je pri pripravi mitingov, režiral, igral in bil inštruktor na podoficirskem tečaju.

Po osvoboditvi je poučeval na prvi gimnaziji v Ljubljani in potem na učiteljišču do upokojitve leta 1967. Predaval je na učiteljskem tečaju za učiteljske diplomate cone B v Portorožu in bil strokovni inšpektor na srednjih in strokovnih šolah. V času, ko je služboval na Ptuju, ga je pritegnila njegova zgodovina in napisal je razpravo oziroma slovenski prevod ptujskih mestnih statutov iz leta 1376, ki je služil tudi kot učni pripomoček v šoli.

 Dela (izbor):
- Iz Novega mesta v šesto ofenzivo, 1973
- Mestne pravice Ptuja iz l. 1376, 1939


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1253.
Slovenski biografski leksikon: trinajsti zvezek, Ljubljana, 1982, str. 426.
D. Vončina: Partizanski fotograf in organizator fotoreporterske službe Franjo Veselko, Rast: revija za literaturo, kulturo in družbena vprašanja, št. 5 (2011), str. 41–50.
E. J.: Ob smrti profesorja Frana Veselka, Tednik, št. 27 (14. 7. 1977), str. 7.


Glej tudi

link   Sistory
link   Slovenska biografija
link   Rast
link   dLib.si
link   Sistory


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh