483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VELUNŠEK Oton
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

VELUNŠEK, Oton


Rojen: 
17. marec 1943, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli na Ptuju in srednji zobotehniški šoli v Ljubljani se je leta 1963 kot zobotehnik zaposlil v Zdravstvenem domu na Ptuju, kjer je delal vse do upokojitve leta 2010.

Že leta 1955 se je v okviru modelarske delavnice Aerokluba Ptuj srečal z letalskim modelarstvom in se seznanil z osnovnimi zakonitostmi termodinamike. Kmalu se je pričel udeleževati modelarskih tekmovanj, na katerih je nastopal v različnih kategorijah letalskih modelov: prostoleteči motorni modeli (F1C), sobni modeli (F1D), vezani hitrostni modeli (F2A) in modeli za ekipno tekmo (F2C). Vsa svoja tekmovalna leta je tako ekipno kakor tudi posamično nizal uspehe in osvajal najvišja mesta na državnih in mednarodnih tekmovanjih.
Leta 1961 se je na republiškem prvenstvu v jadralnih modelih (F1A) v Ljubljani uvrstil na drugo mesto. Leto zatem je izdelal svoj prvi vezani hitrostni model in z njim dosegel svoj prvi rekord. Leta 1964 se je navdušil za prostoleteči motorni model in z njim še isto leto na republiškem prvenstvu na Bledu osvojil drugo mesto, na prvenstvu v Pančevu pa je bil peti. Leta 1966 se je uvrstil v jugoslovansko reprezentanco in nato zanjo nastopil več kot štiridesetkrat. Posamično je bil v različnih kategorijah enaindvajsetkrat jugoslovanski prvak in postavil deset državnih rekordov v sobnih in vezanih hitrostnih modelih. V kategoriji F1C je bil na svetovnem prvenstvu leta 1973 z ekipo tretji, na evropskem prvenstvu pa je z ekipo dosegel leta 1972 prvo, v letih 1966 in 1980 drugo ter v letih 1974, 1976 in 1982 tretje mesto. V kategoriji F 2A je bil v letu 1981 z ekipo drugi. Tekmovalno kariero je sklenil v začetku devetdesetih let.
Ob nastopanju na tekmovanjih je bil aktiven tudi v matičnem Aeroklubu Ptuj, kjer je bil več let vodja modelarske sekcije in član upravnega odbora. Sodeloval je tudi v različnih tekmovalnih komisijah.

Za svoje uspehe na področju modelarstva je leta 1977 prejel najvišje odličje Zveze letalskih organizacij Jugoslavije – zlatega orla, leto kasneje pa Bloudkovo plaketo za dosežke v letalskem modelarstvu. Prav tako je prejel še sledeča odlikovanja: plaketo Boris Kidrič za posebne zasluge za širjenje tehnične kulture, plaketo Franjo Kluz za zasluge na letalskem področju, plaketo SFRJ za delovanje v telesni kulturi, plaketo Zveze za tehnično kulturo Slovenije in plaketo Edvard Rusjan za življenjsko delo na letalskem področju. Zveza letalskih organizacij Slovenije ga je štirinajstkrat proglasila za najboljšega modelarja in mu leta 1994 podelila priznanje za življenjsko delo, šestkrat je bil proglašen za najboljšega modelarja takratne SFRJ, petkrat pa za najboljšega športnika Ptuja.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1245.
J. Slodnjak: Oton na krilih zlatega orla, Krila, št. 4 (julij 1978), str. 41–42.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh