483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VELIKONJA Anton
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

VELIKONJA, Anton


Rojen: 
25. januar 1942, Stranske Makole
Umrl:  25. december 2005, Maribor


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval v Makolah, nato pa šolanje nadaljeval na učiteljišču in kasneje na Pedagoški akademiji v Mariboru, kjer je diplomiral leta 1966. Prve delovne izkušnje je nabiral kot učitelj na osnovnih šolah v Stopercah in v Dornavi, kasneje pa kot pedagog na Osnovni šoli Mladika na Ptuju. Leta 1979 se je zaposlil na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je bil višji predavatelj didaktike spoznavanja narave in družbe za učitelje razredne stopnje. Z nadaljnjim študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je izpopolnjeval na področju pedagogike in leta 1987 pridobil naziv magister pedagoških znanosti. Njegovo magistrsko delo Pedagoška funkcija ravnatelja osnovne šole je leta 1989 izšlo tudi v knjižni obliki. Delo na fakulteti je opravljal vse do upokojitve leta 2002.

Leta 1963 se je naselil v Dornavi, kjer si je s soprogo Marijo ustvaril dom in družino. Vsa leta se je aktivno vključeval v življenje kraja in si kot predsednik krajevne skupnosti skupaj s sovaščani prizadeval za izboljšanje življenjskih pogojev v kraju. Sodeloval je v gradbenih odborih za izgradnjo cest, vodovoda, telefona in kabelske televizije ter pri uvedbah občinskega in krajevnega samoprispevka. Več let je bil uspešen predsednik poravnalnega sveta, sodeloval je pri sklepanju zakonskih zvez na matičnem uradu ter bil aktiven v Društvu upokojencev Dornava in Društvu diabetikov Ptuj.

Leta 1994 je bil kot kandidat na listi LDS izvoljen za župana nove Občine Dornava in je funkcijo opravljal do leta 1998. V času njegovega mandata so v občini uresničili več pomembnih projektov na področju cest in komunalne infrastrukture, pričeli pa so tudi z aktivnostmi za dograditev Osnovne šole dr. Franja Žgeča.

Za svoje delo na številnih področjih je prejel več priznanj in odlikovanj: srebrno plaketo Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, red dela s srebrnim vencem, red zaslug za narod s srebrno zvezdo, zlato plaketo Gasilske zveze Ptuj, srebrni znak sindikatov Slovenije, bronasto plaketo Zveze društev diabetikov Slovenije (posthumno priznanje).

 

Viri in literatura
M. Slodnjak: Župan za vse občane, Tednik, št. 50, (15. dec. 1994), str. 7.
Nagovor Anice Vrabl na pogrebu Antona Velikonja, 29. 12. 2005 (hrani Marija Velikonja, kopija v arhivu KIP).

 


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 4.9.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh