483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VELIČKOVIĆ Vojislav - Vojo
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

VELIČKOVIĆ, Vojislav - Vojo


Rojen: 
12. julij 1940, Beograd
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Beogradu, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Šolanje je nadaljeval na srednji šoli tehniške smeri v Beogradu in nato na Ptuju. Leta 1964 se je preselil najprej v Kidričevo in se zaposlil v tamkajšnji Tovarni glinice in aluminija (današnji Talum), po desetih letih pa na Ptuj, kjer živi in ustvarja še danes.

Že v zgodnji mladosti se je ljubiteljsko posvečal likovnemu ustvarjanju in se kmalu srečal tudi s tehniko intarzije. Intarzija je ornamentalni, rastlinski ali figuralni okras oz. vložek na pohištvu in drugih lesenih predmetih, običajno vrezan iz drugobarvnega lesa. Z vlaganjem raznobarvnega lesa (tudi slonovine, biserovine, kovine, želvovine ipd.) v les nastanejo enkratni vzorci, oblike, podobe in ornamenti. Te umetnosti se je štiri leta učil v ateljeju akademskega slikarja, mojstra intarzije Mita Stojanovića v Beogradu. Po izučitvi se je v veliki meri posvetil izdelovanju intarzij, nato ustvarjanje za nekaj časa opustil, leta 2002 pa se mu znova popolnoma posvetil. Do danes je ustvaril obsežen opus intarzij, ki so v večini vezane na vedute mest in krajev, njihovih simbolov, zasledimo pa lahko tudi druge motive. Na njegovih intarzijah so tako upodobljeni gradovi na Slovenskem, metulji, konji, portreti, narodne noše, karikature, Ptuj in druga mesta, cvetje, občinske značilnosti in grbi itd.
Do sedaj se je predstavil na več kot petinštiridesetih samostojnih razstavah, največkrat na Ptuju pa tudi v drugih slovenskih krajih (Ljubljana, Slovenj Gradec, Celje itd.), prav tako v Galeriji Sakan v rodnem Beogradu. Med njimi so: Gradovi na Slovenskem nekoliko drugače (2002), Stereo karikature (2007), Občinske značilnosti in grbi (2009), Moja mesta pod drobnogledom (2013), Slovenska mesta v miniaturi (2016) in druge. V muzeju 25. maja v Beogradu visi njegova intarzija, ki jo je leta 1953 podaril takratnemu predsedniku Titu.

Ob umetniškem ustvarjanju je dejaven tudi na drugih področjih. Med drugim je bil več let (2007–2011) predsednik Društva upokojencev Ptuj, aktivno je sodeloval v iniciativnem odboru za ohranitev Orfejevega spomenika na Ptuju, bil je pobudnik oživitve starega mestnega jedra Ptuja itd. 

 

Viri in literatura
S. Cafuta: »Ohranitev Orfejevega spomenika je zdaj moj primarni cilj«: pogovor z Vojislavom Veličkovičem, zelo aktivnim predsednikom Društva upokojencev Ptuj, Ptujčan, št. 12 (22. 12. 2008), str. 10–11.
F. Lačen: Barvita govorica lesa: Vojo Veličković – mojster intrazije, Tednik, št. 9 (6. 3. 2003), str. 14.
Dijaški dom Ptuj: Vojislav Veličković, pridobljeno 13. 9. 2016 s spletne strani http://www2.arnes.si/~ddmbptuj/slo/vojislav%20velickovic.htm
V. Veličkovič: Slovenska mesta v miniaturi: Vojo Veličković : intarzije, Ptuj, 2016.


Glej tudi

link   Osebna spletna stran


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 19.9.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh