483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
VAUPOTIČ Nežka
Foto: Jože Slodnjak (Tednik, 18.6.1970)
Galerija slik

VAUPOTIČ, Nežka


Rojena: 
1927, Sedlašek
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je končala v Podlehniku (1941). Vojno je preživela pri starših v domačem kraju. Po vojni je opravila knjižničarske tečaje (1948, 1949) in strokovni izpit za bibliotekarskega tehnika (1951), nato pa še enoletno šolo za knjižničarje in arhivske pomočnike v Ljubljani (1957/1958).

Najprej je delala v okrajni knjižnici v Poljčanah (1950–1951), leta 1952 pa je prišla na Ptuj in se zaposlila v Študijski knjižnici v Ptuju. Tam je delala do leta 1954, nato je prevzela delo knjižničarke in za nekaj časa tudi upravnice Mestne knjižnice in čitalnice Ptuj. Februarja 1955 ji je bilo zaupano vodenje novoustanovljene Pionirske knjižnice. Delo mladinske knjižničarke je opravljala do leta 1961, nato je bila premeščena v Ljudski oddelek Ljudske in študijske knjižnice Ptuj. Leta 1963 je prevzela vodenje ormoške knjižnice in tam delala do upokojitve (1985).

Ves čas se je aktivno vključevala v kulturno življenje lokalne skupnosti in zbirala domoznansko gradivo ter ljudsko izročilo domačega območja. Še posebej se je zanimala za ljudsko izročilo, običaje, ljudsko glasbo in pesmi. V zvezi s tem je na območju Haloz ter v okolici Ptuja in Ormoža opravila več terenskih raziskav za Glasbenonarodopisni inštitut Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter o ljudskih običajih in ljudski glasbi napisala več člankov. Za svoje dolgoletno prizadevno knjižničarsko delo je leta 1979 prejela Trubarjevo diplomo Zveze kulturnih organizacij Slovenije. S knjižničarstvom je ostala povezana tudi po upokojitvi, saj je nekaj časa kot prostovoljka delala v knjižnici Centra za starejše občane v Ormožu.

 

Viri in literatura
M. Zmazek: 70 let ptujske študijske knjižnice (1948-2018). V: Knjižnica Ivana Potrča Ptuj: 1948-2018, Ptuj, 2018, str. 48.


Glej tudiPrispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 30.10.2018, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh