483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TUCOVIČ Vladka
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

TUCOVIČ, Vladka


Rojena: 
4. avgust 1979, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v Majšperku, po maturi na Gimnaziji Ptuj (1998) se je vpisala na enopredmetni študij slovenskega jezika in književnosti na takratnem Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Diplomirala je leta 2004 z diplomskim delom Esejistika Iztoka Geistra. V naslednjem študijskem letu se je hkrati vpisala na podiplomski magistrski študij sodobne slovenske književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti in na podiplomski magistrski študij Interkulturne študije – primerjalni študij idej in kultur (modul Slovenske študije) na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici – slednjega je leta 2009 zaključila z magistrskim delom Transformacija ljudskega v umetnih proznih besedilih socialnega realizma. Na Filozofski fakulteti je nadaljevala z neposrednim prehodom na doktorski študij in leta 2014 doktorirala z disertacijo Istra v sodobni slovenski književnosti pod mentorskim vodstvom prof. dr. Irene Novak Popov in somentorja prof. dr. Mirana Hladnika. Za uspešno opravljen diplomski in doktorski študij je prejela nagrado Slavističnega društva Slovenije. Med srednjim šolanjem, v času dodiplomskega in dve leti magistrskega študija je bila Zoisova štipendistka, prejela je tudi štipendijo Ustanove patra Stanislava Škrabca.

Od leta 2006 sodeluje s koprsko Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem, kjer je bila najprej asistentka za književnost, potem lektorica za slovenski jezik, od leta 2016 pa je docentka za književnost. Sodeluje v pedagoškem procesu na Oddelku za slovenistiko, Oddelku za uporabno jezikoslovje in Oddelku za medijske študije. V Univerzitetni knjižnici Univerze na Primorskem od leta 2012 dela tudi kot bibliotekarka, leta 2015 je opravila bibliotekarski izpit. Vodila je fakultetni Center za slovenski jezik in kulturo, soorganizirala poletne tečaje slovenskega jezika na slovenski Obali »Halo, tukaj slovenski Mediteran!« in v izpopolnjevalni skupini učila slovenščino kot drugi/tuji jezik.

Še kot študentka je bila tutorka mlajšim kolegom, sedaj je tutorka učiteljica na Oddelku za slovenistiko. Že vrsto let organizira in vodi oddelčne kulturne prireditve SloVečeri. S študenti in diplomanti slovenistike vodi Lektorski krožek FHŠ, je mentorica študentom pri oddaji Radia Koper/Capodistria Kotiček za jeziček in spletni strani Medijska komuna.

Izsledke svojega študija je objavila v revijah: Jezik in slovstvo,Traditiones, Dve domovini/Two Homelands, Riječ: revija za filologiju, Philological studies, Anali za istrske in mediteranske študije in Časopis za zgodovino in narodopisje. Njeni literarni prikazi, intervjuji in reportaže so bili objavljeni na Radiu Slovenija, v Književnih listih Dela, Večeru, Zvonu, Primorskih srečanjih in Šolskih razgledih. Z referati je sodelovala na več znanstvenih sestankih, med njimi na simpoziju Obdobja in Paradi mladih 42. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture v Ljubljani, znanstvenem srečanju Etnološka dediščina in kulturna podoba Slovencev na Hrvaškem v Zagrebu, na slavističnih kongresih v Zagrebu, Trstu, Monoštru in Kopru, na Konferenci mladih slavistov in znanstvenem srečanju o Zofki Kveder v Pragi ter na simpozijih ob obletnici rojstva Cirila Kosmača, Prežihovega Voranca, Danila Lokarja in Ivana Potrča v Tolminu, Ljubljani, Ajdovščini in na Ptuju. Za knjigo Slovenska pisateljska pot: vodnik po domovanjih 106 pesnikov in pisateljev (2013) je napisala pet portretnih esejev: o Zofki Kveder, Danilu Lokarju, Mateju Boru, Ivanu Preglju in Cirilu Kosmaču.

Za Univerzitetno založbo Annales Univerze na Primorskem je lektorirala več monografij in zbornikov, za Zavod za favnistiko Koper pa več leposlovnih in poljudnoznanstvenih knjig Iztoka Geistra, več let je lektorirala tudi reviji Acta Histriae in Annales. Za Novi glas, tednik Slovencev v Italiji, piše rubriko o jezikovni kulturi Jezikovnica. Je članica Slavističnega društva Slovenije in Lektorskega društva Slovenije.

 

Viri in literatura
V. Tucovič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2016 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije
link   Radijska oddaja Kulturni fokus
link   Radijska oddaja Nočni obisk
link   Osebna bibliografija
link   SICRIS


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 25.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh