483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TRSTENJAK Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TRSTENJAK, Anton


Rojen: 
10. maj 1853, Krčevina
Umrl:  17. december 1917, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Anton Trstenjak se je rodil v Krčevini (župnija Miklavž pri Ormožu). Osnovno šolo je obiskoval na Holmu in Sv. Miklavžu, gimnazijo pa končal z odličnim uspehom v Varaždinu. Na Dunaju je študiral filologijo in slavistiko.
Publicistično se je uveljavil že v gimnaziji. Pisal je v Slovenski narod, Novice, Zvon, Ljubljanski zvon … Na Dunaju je osnoval Slovensko literarno društvo in bil več let predsednik slovenskega akademskega društva Slovenija. Naklonjen je bil ideji slovanske vzajemnosti. V letih 1884–1889 je bil urednik revije Slovan in napisal številne življenjepise slovanskih pisateljev, umetnikov in političnih delavcev. Posebno zanimanje je posvetil svojim bližnjim rojakom, prekmurskim Slovencem. Prepotoval je vse vasi v Prekmurju, opazoval življenje in navade, zbiral knjige in gradivo za opis ljudskih posebnosti. Leta 1889 je ustanovil zbirko Narodna knjižnica, ki ji je bil nekaj časa tudi urednik. Udeleževal se je dela v ljubljanski Čitalnici in Pisateljskem podpornem društvu, kjer je bil podpredsednik. Leta 1911 je opisal zgodovino Pisateljskega podpornega društva 1885–1910. Je eden najzaslužnejših delavcev za slovensko gledališče. Svoje najpomembnejše delo Slovensko gledališče, v katerem je opisal razvoj gledališke dejavnosti na Slovenskem od jezuitskega gledališča do čitalniškega obdobja v 60. letih 19. stoletja, je temeljno delo slovenske teatrologije. Izdal ga je leta 1892. V knjigi je prikazal boj Slovencev za kulturno enakopravnost, zgodovino gledaliških predstav in dramske književnosti. Pomagal je tudi pri snovanju slovenske opere, zlasti opernega zbora.

Dela (izbor):
- Slovenci na Ogrskem: narodopisna in književna črtica: objava arhivskih virov, 2006
- Slovensko gledališče: zgodovina gledaliških predstav in dramatične književnosti slovenske,  1892
- Spomenik slovanske uzajemnosti, 1886


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1204.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedia


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh