483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TOPOLOVEC Rajko
Foto: osebni arhiv R. Topolovec
Galerija slik

TOPOLOVEC, Rajko


Rojen: 
26. avgust 1937, Jastrebci
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Jastrebcih na Kogu, njegov dom pa je že 60 let mesto Ptuj. Končal je nižjo gimnazijo v Ormožu in Ljutomeru, nato pa šolanje nadaljeval na srednji tehniški šoli v Ljubljani, kjer je leta 1957 postal metalurg. Še istega leta se je zaposlil v Tovarni glinice in aluminija – TGA Kidričevo, kjer se je med delom došolal za inženirja organizacije dela in si leta 1993 zaslužil pokojnino. S Kidričevim je na ta način povezan že 60 let, deset let pa je bival tudi v samskem domu v Kidričevem. Tako je realsocialistično Kidričevo spoznal do potankosti in pri pisanju ne more mimo, da se ga ne bi dotaknil.

Predstavlja se kot alternativni pisec, ki dopolnjuje režimsko zgodovino, ki so jo napisali zmagovalci. Je tudi član zgodovinskih društev v Ormožu in Kidričevem, v katerih piše prispevke za njihova glasila. V slovenskih časopisih in revijah je bilo objavljenih preko dvesto njegovih prispevkov. Prispevke je najprej objavljal v tovarniškem glasilu Aluminij, danes pa objavlja v različnih časopisih, revijah in strokovnih publikacijah (Večer, Reporter, Demokracija, Družina …). V prispodobi »bobu bob – brez dlake na jeziku« je napisal pet knjig. Njegov stil pisanja je mešanica zgodovinopisja in leposlovnih vložkov z anekdotami, ki jih črpa iz še živečih – avtentičnih pričevalcev. Trditve podkrepi v opombah pod črto in viri drugih avtorjev. Med priobčenimi dokumenti so tudi izvirniki, ki jih v naših arhivih (več) ni.

Tako kot njegov oče Anton Topolovec je tudi Rajko človek, ki se je v življenju lotil marsičesa in tudi uspel. Za pilota motornega zmaja se je kot najstarejši Slovenec izšolal v triinpetdesetem letu starosti. Je član Združenja slovenskih aktivnih inovatorjev (ASI), preko katerega razstavlja svoje izume v prototipnih izvedbah doma in po svetu. Za svoje izume je prejel več priznaj in medalj: srebrno plaketo Občine Ormož (2010), srebrno priznanje ARCA za mini zložljivo motorno kolo (2008), prestižno nagrado budimpeštanske Genius Europe (2009), romunsko Asociatia Romania (2010), diplomo za intervalno elektronsko zvočno strašilo na vetrni pogon (2010), nagrado Štajerske gospodarske zbornice (2012) in leta 2013 njemu najdražje kogovsko priznanje na tehnično inovativnem in literarnem področju.

 

Viri in literatura
R. Topolovec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Osebna bibliografija
link   KUD Prasila


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 28.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh