483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TONEJC Matija
Foto: Barbara Levak Tonejc
Galerija slik

TONEJC, Matija


Rojen: 
25. julij 1979, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Otroška leta je preživel na Ptuju, kjer je obiskoval Osnovno šolo Olge Meglič (1986–1993), nato pa Gimnazijo Ptuj (1993–1997). Po končani srednji šoli se je odločil za študij novinarstva na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani in ga leta 2002 uspešno zaključil z diplomskim delom Ideologija v naraciji dokumentarnega filma, za katero je leta 2003 prejel fakultetno Prešernovo priznanje, in bil nato izvoljen v naziv asistenta za področje novinarstva na Katedri za novinarstvo FDV v Ljubljani (2003).

S fotografijo se je začel ukvarjati že v osnovni šoli, v tem času je sodeloval tudi pri mladinski gledališki skupini Gledališča Ptuj. Kot gimnazijec je raziskoval različne fotografske postopke in z raziskovalno nalogo Izboljšanje kemijskega obračalnega postopka na črno-belem negativnem fotografskem materialu dosegel drugo mesto na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev. Poizkušal se je tudi v športni fotografiji in s fotografijami tekem Šolske košarkarske lige (ŠKL) osvojil prvo mesto na državnem tekmovanju srednješolskih fotografov.

V času študija se je ukvarjal s fotografskim dokumentiranjem tekem ŠKL in z montažo video prispevkov za televizijsko oddajo ŠKL. Delal je tudi kot urednik: dve leti je urejal študentski časopis Novinarjev Bonus, v letih 1999–2002 pa revijo Tabor Zveze Tabornikov Slovenije. Od leta 2000 je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani deloval tudi kot demonstrator pri izvedbi predmetov Televizija in Uredniško delovanje in leta 2003 s slovensko ekipo Foruma evropskih študentov novinarstva (FEJS) organiziral mednarodni letni kongres študentov novinarstva, ki je potekal v Ljubljani in Sarajevu.

Proti koncu študija je kot video montažer začel z delom na slovenski komercialni televiziji POP TV. Tu je najprej delal kot grafični urednik (2000–2006), nato pa kot producent osrednje dnevnoinformativne oddaje 24UR.
V sezonah 2002/2003 in 2003/2004 je kot grafični oblikovalec sodeloval s Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) v Mariboru in za SNG Dramo oblikoval gledališki časopis Premiernik ter publikacije SNG iz zbirk Mala drama, Klasiki in V delavnico tvojo sem zrl. Kot fotograf in oblikovalec je sodeloval tudi s ptujsko glasbeno skupino Hudobni volk. Leta 2000 je z njimi v Gledališču Ptuj kot snemalec in režiser posnel videospot Krila.

Leta 2006 je sprejel ponudbo za delovno mesto svetovalca za delovne procese in izobraževanje v medijskih in postprodukcijskih hišah pri podjetju Avid, enem od vodilnih podjetij na trgu video in avdio opreme za filmsko, televizijsko in glasbeno produkcijo, in se preselil v London. Danes je v Avidu eden od strokovnjakov, ki na svetovnem trgu skrbijo za načrtovanje delovnih procesov in izobraževanja pri televizijskih, produkcijskih in filmskih strankah v Evropi in po svetu.


Dela (izbor):

- Izboljšanje kemijskega obračalnega postopka na črno-belem negativnem fotografskem materialu (raziskovalna naloga), 1997
- Quality and creativity in journalism. V: The bricolage of media studies / Graduate Conference on Media and Culture, 10–12 May 2001, Ljubljana. Ljubljana, Pristop, 2001.
- Elementi ideologije v naraciji dokumentarnega filma: mitologije prehoda in slovenski dokumentarni film (diplomsko delo), 2002.Viri in literatura
- M. Tonejc: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, december 2015 (hrani arhiv KIPP)


Glej tudi

link   Dnevnik


Prispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 11.5.2020, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh