483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TONEJC Branko
Foto: osebni arhiv B. Tonejc
Galerija slik

TONEJC, Branko


Rojen: 
16. november 1947, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Prve štiri razrede osnovne šole je obiskoval v Kidričevem (1954–1958), naslednje štiri pa na Osnovni šoli Mladika Ptuj (1958–1962). Srednješolsko izobrazbo mu je dala ptujska gimnazija, ki jo je obiskoval v letih 1962–1966. Po maturi se je odločil za študij matematike in fizike na Pedagoški akademiji v Mariboru in ga leta 1970 uspešno zaključil.

Svojo prvo zaposlitev je kot učitelj matematike in fizike dobil na Osnovni šoli Borisa Kidriča v Kidričevem (1969). Tam je poučeval do leta 1972, nakar se je kot učitelj matematike zaposlil na Gimnaziji Ptuj. Leta 1981 se je vrnil na Osnovno šolo Borisa Kidriča v Kidričevem in vse do upokojitve (2011) opravljal delo šolskega ravnatelja. Leta 1992 si je pridobil strokovni naziv svetovalec.

V času dela v prosveti je bil več let mentor mladinske organizacije in dijaške skupnosti. Od leta 1984 do 1994 je opravljal funkcijo vodje aktiva ravnateljev osnovnih šol nekdanje Občine Ptuj in aktivno sodeloval pri projektu uvajanja celodnevne osnovne šole, od leta 1997 naprej pa tudi pri projektu uvajanja devetletne osnovne šole. Ko je OŠ Kidričevo leta 2000 pričela izvajati program devetletke, je pod njegovim vodstvom prevzela vlogo mentorske šole za usposabljanje slovenskih osnovnošolskih učiteljev za delo v devetletni osnovni šoli. V tem času je opravljal naloge koordinatorja mentorske šole za uvajanje programa devetletke.

Že od mladosti se je aktivno ukvarjal tudi s športno dejavnostjo. Bil je med ustanovnimi člani Telovadnega društva Partizan Kidričevo (1965) in Teniškega kluba Ptuj (1972). Pridobil si je kvalifikacije za atletskega in teniškega sodnika in je vse do leta 1998 aktivno deloval kot sodnik in vodja atletskih in teniških tekmovanj, od leta 1984 pa tudi kot vaditelj tenisa pri Teniškem klubu Ptuj. Pod njegovim vodstvom je zraslo nekaj generacij ptujskih teniških igralcev. Leta 1990 je za dolgoletno uspešno delo na področju telesne kulture dobil srebrno Bloudkovo značko.

Po upokojitvi se aktivno vključuje v družbenopolitično življenje Mestne občine Ptuj. V letih 2015-2016 je deloval tudi kot predsednik Mestne organizacije DeSUS Ptuj. Leta 1995 je bil za dobo petih izvoljen za sodnika porotnika Delovnega sodišča v Mariboru.


Dela (izbor):
- 60 let tenisa v Ptuju (urednik), 1982
- Izvestje Gimnazije Dušana Kvedra Ptuj, št. 72/73 (urednik), 1979Viri in literatura
- B. Tonejc: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si (hrani arhiv KIPP).


Glej tudiPrispeval/-a: Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 27.6.2018, Melita Zmazek, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh