483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin

TOMC, Egon


Rojen: 
17. november 1913, Ormož
Umrl:  2. november 1969, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Leta 1937 je diplomiral na Pravni fakulteti v Zagrebu. Od leta 1938 je delal v sodstvu v Brežicah, kasneje pa kot odvetnik v Mariboru. Politično je deloval v Komunistični partiji Slovenije in Društvu kmetskih fantov in deklet. V začetku 2. svetovne vojne je bil vojni ujetnik, v letih 1942−1944 delal v Avstriji, nato pa bil do konca vojne zaprt v Leobnu.

Po vojni je služboval pri Kmečkem glasu in Slovenskem poročevalcu, od leta 1951 pri Radiu Ljubljana, kjer je bil od 1955 pomočnik direktorja. V času 1963−1967 je bil dopisnik jugoslovanske radio-televizije v Organizaciji združenih narodov v New Yorku. Med drugim je bil tudi zunanjepolitični komentator na Radiu Ljubljana. Ukvarjal se je tudi s teorijo in prakso radia v Sloveniji. Uveljavil se je kot njegov najvidnejši reformator in modernizator ter ob nastajajoči televiziji razvil prednosti in izrazne možnosti radia. Pri tem je dosegel evropske standarde. Leta 1953 je prejel Tomšičevo nagrado.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1183.
Enciklopedija Slovenije: 13. zvezek, Ljubljana, 2008, str. 279.


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.10.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh