483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TIRNBERGER Ferdinand
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TIRNBERGER, Ferdinand


Rojen: 
6. maj 1719, Ptuj
Umrl:  29. avgust 1784, Majšperk


Kraj delovanja: 


Ferdinand Tirnberger se je rodil na Ptuju stavbarju Ferdinandu in Mariji Katarini. Njegov brat je bil naravoslovec Karel Tirnberger. Od leta 1735 je bil član minoritskega reda. V Gradcu je študiral filozofijo in teologijo ter bil leta 1742 posvečen na Dunaju, kjer je nadaljeval študij filozofije. Dolga leta je bil lektor bogoslovja. Deloval je v štajerski minoritski provinci in bil v letih 1764–1767 njen provincial. Od leta 1767 je bil v minoritskem samostanu na Ptuju. 

Ferdinand je bil še predstavnik skotizma, vendar se je oddaljil od sholastične tradicije in se pod vplivom R. Descartesa in G. W. Leibniza usmeril k racionalizmu. Iz obdobja 1756–1758 so v rokopisu ohranjena tri njegova dela.

Dela (izbor):
- Institutiones physicae quibus elementa matheseos, sciliet arithmetica, geometria, et trigonometria continentur ad prefixam in scholis normam concinnata á Patre Mgro Ferdinando Tirnberger ord. Minorum Conventualium Phlicae lectore, 1758
- Tractatus theologicus De incarnatione Verbi Divini prefixae in scholis norma acomodatus à F. Mgro Ferdinando Tirnberger de Pettovio S.S. theologiae doctore, ac studii generalis graecensis Regente actuali, 1762


Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1176.
Slovenski biografski leksikon: dvanajsti zvezek, Ljubljana, 1980, str. 90.


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh