483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
TIKVIČ Janko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

TIKVIČ, Janko


Rojen: 
16. avgust 1862, Sakušak
Umrl:  11. februar 1890, Wundschuh (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v Juršincih, gimnazijo na Ptuju (1875−1878), v Mariboru (1878−1881) in Novem mestu (1881−1883). Študiral je bogoslovje v Mariboru in Gradcu ter ordiniral leta 1886. V letih 1887−1890 je kaplanoval v Wundschuhu.

Pobude za slovstveno delo je dobil že v gimnaziji in pri izdajanju lista Lipa, ki so ga za vajo v slovenščini izdajali semeniščniki. Že v sedmem razredu gimnazije je za nalogo napisal pesem Slovenska domovina in v osmem šolski knjižnici v Novem mestu daroval knjige.

Od doma je poznal izdaje Mohorjeve družbe in bil v gimnaziji sam naročen na Slovenskega gospodarja in Vrtec, ki ga je priporočal tudi odraslim in v njem objavil 9 pesmi. Narodno zavednost je kazal s podporo knjižnici podružnice Družbe sv. Cirila in Metoda za Beljak in okolico. Za Vrtec je pisal tudi pripovedi, ki obravnavajo življenjske usode posameznikov in so v smislu krščanskih naukov prikrojene v posnemanja vreden ali svarilen zgled. V Slovenskem gospodarju je objavil dva potopisa in kot zapisovalec 14 ljudskih pesmi oziroma odlomkov, ki jih je zbral na področju Slovenskih goric.

Dela (izbor):
- Košnja (pesem), 1879
- Cerkvica (pesem), 1881
- Iz potne torbice (potopis), 1882
- Nekaj iz potovanja (potopis), 1888


Viri in literatura
Slovenski biografski leksikon: enajsti zvezek, Ljubljana, 1971, str. 87-88.


Glej tudi

link   Slovenska biografija


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh