483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SRNEC Helena
Foto: Urška Panič
Galerija slik

SRNEC, Helena


Rojena: 
8. junij 1984, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju Središče ob Dravi, po končani gimnaziji v Ormožu pa je nadaljevala s študijem na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer Primerjalna književnost in literarna teorija, kjer je leta 2010 diplomirala z delom Podoba Prlekije v slovenski prozi.

V gimnazijskih letih je izdala pesniški prvenec Sanatana (2002), v času študija pa lirični roman Pol litra viskija za pogum (2008). Konec leta 2014 je izdala obširnejše delo s področja kulturne dediščine Prlekije z naslovom Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih. Delo je pomemben doprinos h kulturni dediščini Prlekije, saj nam kaže in odkriva identiteto Prlekije in Prlekov skozi teme in motive literarne ustvarjalnosti tistih piscev, ki so tako ali drugače povezani s Prlekijo. Skuša predstaviti pokrajino, kakršna je bila, kako se je spreminjala in kakšno podobo ima danes. Skuša ujeti dušo pokrajine in človeka v njej. Teme in motivi se skozi čas transformirajo in odsevajo v literarnih delih glede na čas, v katerem je posamezen ustvarjalec deloval in pisal – od začetkov do danes. Po eni strani gre torej za zrcalo Prlekije skozi čas, po drugi strani pa tudi za kritični pretres prostora in časa, kar je prav tako ena od pomembnih nalog umetnosti.

Helena Srnec je odgovorna urednica občinskega glasila Sredica Občine Središče ob Dravi, za katerega piše kratke zgodbe in članke. Je pobudnica in predsednica literarno kulturnega društva Prasila, ki je s svojim delovanjem začrtalo pot nadaljnjemu kulturnemu dogajanju (predvsem) v Občini Središče ob Dravi. KUD Prasila organizira bralne ter literarne večere, prireditev Večer prleške poezije oz. knjige in vina, literarne natečaje …

 

Viri in literatura
H. Srnec: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).
H. Srnec: Prleška düša: severovzhodna Slovenija s poudarkom na Prlekiji: prleški ustvarjalci in Prlekija v literarnih delih, Središče ob Dravi, 2014, str. 253.


Glej tudi

link   KUD Prasila


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh