483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SPRUK Dunja
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

SPRUK, Dunja


Rojena: 
2. april 1958, Ptuj
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Nižjo glasbeno šolo in gimnazijo je obiskovala na Ptuju, kjer je leta 1976 maturirala. Nato je študirala solopetje, najprej na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru (1976–1978), zatem pa na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (1978–1982). Ob tem je študirala tudi na Višji pravni šoli v Mariboru, a se s pravom kasneje ni ukvarjala, saj se je posvetila petju.

Že v času študija je sodelovala v predstavah graške Opere, med drugim je pela vlogo Olimpije v Hoffmanovih pripovedkah, nastopila v opereti Dežela smehljaja, operi Palleas in Melisanda ter drugih. Leta 1982 se je vključila v Komorno opero na Dunaju.
Po vrnitvi v Slovenijo (1984) je nekaj let delovala kot svobodna umetnica v Operi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor in SNG Ljubljana. Leta 1992 je postala članica solističnega ansambla ljubljanske Opere SNG, kjer deluje še danes. Nastopila je v številnih predstavah: Netopir (Adela), Gianni Schicchi (Lauretta), Don Carlos (paž Tebalt), Ples v maskah (Oskar), Ljubezenski napoj (Adina), Gorenjski slavček (Ninon), Lizistrata (Kora), Prodana nevesta (Esmeralda), Janko in Metka (Metka), Figarova svatba (Suzana), Don Juan (Zerlina) itd.

 

Viri in literatura
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1060.
SNG Opera in balet Ljubljana: Dunja Spruk, pridobljeno 8. 11. 2016 s spletne strani http://www.opera.si/sl/o-gledaliscu/opera/dunja-spruk/
B. Učakar: Povoščen odrski panoptikum: mladinska opera Bang je zdolgočasena ura zgodovine: srečanje z obetavno sopranistko Dunjo Spruk, Večer, št. 6 (9. 1. 1987), str. 6.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 22.12.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh