483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
x



Spodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SOK Alojz
Foto: www.ormoz.si
Galerija slik

SOK, Alojz


Rojen: 
27. marec 1959, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Gorišnici je obiskoval gimnazijo na Ptuju, kjer je leta 1978 maturiral. Šolanje je nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, na oddelku za veterinarstvo in tam leta 1986 diplomiral ter si pridobil naziv doktor veterinarske medicine.

Po odsluženem vojaškem roku se je leta 1987 kot terenski veterinar zaposlil na Veterinarskem zavodu na Ptuju. Leta 1994 je na Veterinarski upravi Republike Slovenije (RS) prevzel delo veterinarskega inšpektorja in to delo opravljal do leta 2000, ko je postal poslanec Državnega zbora RS.

Ob strokovnem delu se je posvetil politiki. Kot član Slovenske krščanske demokracije (SKD) je v letu 1990 prevzel predsednikovanje OO SKD Ormož. Leta 2000 je kot eden od ustanovnih članov Nove Slovenije (NSi) stopil na čelo OO NSi Ormož, leto zatem pa je postal še podpredsednik NSi.
Leta 2000 je bil izvoljen v Državni zbor RS ter funkcijo poslanca opravljal dva mandata. V prvem mandatu (2000–2004) je opravljal delo člana Odbora za kmetijstvo, Odbora za infrastrukturo in Komisije za poslovnik, v drugem mandatu (2004–2006) pa je prevzel funkcijo predsednika Odbora za kmetijstvo, vodje poslanske skupine NSi in podpredsednika Odbora za zadeve EU.
Na prvih lokalnih volitvah (1990) je postal podpredsednik Skupščine Občine Ormož, med letoma 1994 in 1998 pa je opravljal funkcijo predsednika prvega občinskega sveta Občine Ormož in predsednika Krajevne skupnosti Ormož. Leta 2006 je bil izvoljen za župana Občine Ormož, ki jo vodi že tretji mandat. V času njegovega županovanja so v Občini Ormož med drugim zgradili optično omrežje, celovito prenovili vodovodni sistem in zgradili kanalizacijski sistem na večjem delu občine.

Kot poznavalec kmetijstva in kmetijske problematike je na to temo napisal več prispevkov, ki so bili v letih 2001–2008 objavljeni v mesečniku Ogledalo, časopisu NSi.

 

Viri in literatura
Občina Ormož: župan, pridobljeno 28. 9. 2016 s spletne strani http://www.ormoz.si/Podrocje.aspx?id=470


Glej tudi



Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh