483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SITAR Vladimir
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

SITAR, Vladimir


Rojen: 
23. februar 1961, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval na Vidmu pri Ptuju in na Ptuju, zatem je šolanje nadaljeval na ptujski gimnaziji in tam leta 1979 maturiral. Istega leta se je vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru, kjer je leta 1984 diplomiral in dobil naziv učitelj športne vzgoje. Svojo izobrazbo je v letu 2002 dopolnil z diplomo na Fakulteti za šport v Ljubljani in tako postal univerzitetni profesor športne vzgoje s specializacijo kikboksa. Svoje znanje s področja borilnih športov je izpopolnjeval tudi na številnih strokovnih seminarjih doma in v tujini. Z družino živi na Vidmu pri Ptuju, kot samostojni podjetnik pa dela na Ptuju.

Z borilnimi športi se ukvarja že od leta 1975, ko je začel v Karate klubu Ptuj, današnjem Klubu borilnih veščin (KBV) Ptuj, trenirati veščino budokai. V tedanji Jugoslaviji je osvojil sedem naslovov državnega prvaka v kikboksu, od tega trikrat v semi in štirikrat v full kontaktu. V letih 1978–1987 je bil član jugoslovanske reprezentance, v letih 1981 in 1982 je tekmoval tudi v tajskem boksu, boksu in karateju. V osemdesetih letih je svoje izkušnje dopolnjeval na mnogih tekmovanjih v tujini: v Angliji, Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Švici, Madžarski, Nizozemski, Poljski in Češki. Leta 1982 je v Hamburgu postal evropski prvak WBU (svetovna budokai zveza), dve leti pozneje pa je na evropskem prvenstvu največje svetovne organizacije kikboksinga WAKO v Gradcu osvojil tretje mesto. Je nosilec naziva mojster borilnih veščin črni pas, 7. dan. Izpite je polagal v naslednjih organizacijah: Budokai, WKO (svetovna karate organizacija) in WAKO. V zadnjih tekmovalnih letih je nastopal za klub Novi Zagreb, v katerem je leta 1987 sklenil tekmovalno kariero in se posvetil trenerskemu delu.

Kot dolgoletni glavni trener KBV Ptuj (od 1982) in selektor državne reprezentance Kickboxing zveze Slovenije (KBZS) (1994–2009) je soustvaril kar nekaj svetovnih in evropskih prvakov in prvakinj.
Ob trenerskem delu je zelo aktiven v številnih domačih in tujih športnih organizacijah. Je predsednik KBZS (od 2010), Združenja zvez borilnih športov Slovenije (ZZBŠS) in Balkanske kikboksing organizacije (od 2016), član predsedstva WAKO (od 2015), strokovnega sveta za vrhunski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije (od 2006), pritožbene komisije pri Fundaciji za šport Slovenije (od leta 2012) in upravnega odbora KBV Ptuj (od leta 1992), bil pa je tudi direktor Zavoda za šport Ptuj (2006–2008) ter en mandat član nadzornega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije.
Prav tako je organiziral tekmovanja posameznih disciplin borilnih športov v Sloveniji, v okviru KBZS pa je vrsto let vodil šolanje in licenciranje trenerjev. Je tudi avtor dveh knjig s področja kikboksa. Njegova prva knjiga Kikboks: nastanek in razvoj v svetu in pri nas (2001) velja za pionirsko delo, saj je prva strokovna knjiga za to športno panogo, napisana v Sloveniji, knjiga Kikboks: tehnike in taktike borbe (2004) pa služi kot vodilo tekmovalcem in trenerjem pri njihovem delu.

Za dolgoletno delo na športnem področju je prejel bronasto Bloudkovo značko (1991), za uspešno trenersko delo pa priznanji Olimpijskega komiteja Slovenije (1996 in 1999).

 

Viri in literatura
L. Kremžar: O avtorju. V: V. Sitar: Kikboks: nastanek in razvoj v svetu in pri nas, Ptuj, 2001, str. 151–152.
L. Kremžar: O avtorju. V: V. Sitar: Kikboks: tehnike in taktike borbe, Ptuj, 2004.
J. Mohorič: Vladimir Sitar – teoretik in praktik v eni osebi, Štajerski tednik, št. 20 (16. 12. 2004), str. 24.
F. Slodnjak: »Z velikih tekmovanj se vedno vračamo z medaljami«: Vladimir Sitar, športni funkcionar, trener, selektor kikboks reprezentance, Štajerski tednik, št. 3 (13. 1. 2009), str. 13.
F. Slodnjak: Vladimir Sitar, Novi predsednik Kikboks zveze Slovenije, Ptujčan, št. 3 (30. 3. 2010), str. 15.
F. Slodnjak: S selektorskega na predsedniški stolček, Štajerski tednik, št. 20 (12. 3. 2010), str. 14.
F. Slodnjak: Vladimir Sitar v predsedstvu svetovne in predsednik balkanske organizacije, Štajerski tednik, št. 48 (17. 6. 2016), str. 15.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh