483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SIMONIČ Radoslav
Foto: Miran Podhostnik
Galerija slik

SIMONIČ, Radoslav


Rojen: 
20. december 1952, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Radoslav Simonič je obiskoval osnovno šolo na Hajdini in v Mariboru zaključil izobraževanje z nazivom dipl. oec. Opravljal je različne zaposlitve, pomembnejše so bile: inšpektor družbenih prihodkov na Upravi za družbene prihodke, direktor TOZD-a in D.O.O. Župan Občine Hajdina je bil tri mandate v obdobju 1998–2010. Zadnji mandat je župansko funkcijo opravljal profesionalno. Je član številnih društev, klubov in organizacij, za kar je prejel več priznanj in odlikovanj, še posebej je ponosen na zlati znak civilne zaščite, ki ga je dobil leta 2009. Prejel je tudi značko za 40 let dela v gasilstvu kot višji gasilski časnik. Bil je med prvimi člani Pan-a, evropskega združenja za Slovenijo, in bil leta 1992 delegat na kongresu na Dunaju.

Je dolgoletni član SLS, kjer je opravljal številne funkcije. Bil je kandidat SLS na državnozborskih volitvah, podpredsednik glavnega odbora SLS in predsednik regionalnega odbora za Ptuj - Ormož. V lokalni skupnosti je bil načelnik štaba Narodne zaščite KS Hajdina. V letih 2007–2008 je opravljal funkcijo predsednika Sveta statistične razvojne regije Podravja, v katero se vključuje 40 občin od Dravograda do Središča ob Dravi. Takrat so se sprejemale strateške odločitve – kriteriji delitve razvojnih sredstev EU za obdobje 2007–2014.

V času njegovega županovanja so bila ustanovljena številna društva. Podal je idejo in nato aktivno sodeloval v vodenju Konzorcija za zaščito podtalnice dravskega in ptujskega polja. Bil je pobudnik za sedaj tradicionalno prireditev Iz mošta vino – pridi na Hajdino. V času njegovega županovanja je bila v uporabo predana AC Slivnica–Draženci in del hitre ceste Slovenska Bistrica–Ormož. Dokončali so izgradnjo primarne kanalizacije in več črpališč, zgradili poslovno-stanovanjski objekt s trgom in fontano. V njem so dobili prostor pošta, zdravnik in zobozdravnik, lekarna in občinska uprava. Zgrajen je bil vrtec pri osnovni šoli ter dokončan del kolesarske poti od Term Ptuj do Slovenje vasi. Zavzemal se je za povezovanje spodnjega Podravja na področju družbenega, gospodarskega in rekreativnega področja.

 

Viri in literatura
R. Simonič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, maj 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh