483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SIMONIČ Janez - Janko
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

SIMONIČ, Janez - Janko


Rojen: 
23. marec 1923, Ptuj
Umrl:  10. marec 2006, Ptuj


Kraj delovanja: 


Rodil se je kot sedmi otrok v številčni kmečki družini očetu Antonu, mizarskemu mojstru, in materi Mariji, gospodinji. Predšolska in šolska leta je preživel na domačiji v Krčevini pri Ptuju v družbi šestih sester in dveh bratov. Na Ptuju je obiskoval 4-letno osnovno šolo, nato pa zaključil še 4-letno meščansko šolo. Z željo, da bi postal fotograf, se je leta 1939 vpisal v 3-letno trgovsko nadaljevalno šolo v Ptuju in ob tem postal vajenec pri fotografskem mojstru Francu Langerholcu v Prešernovi ulici. Leta 1941 se je nemški okupaciji izognil z odhodom v Ljubljano, kjer se je zaposlil kot fotografski pomočnik – retušer v ateljeju Foto Holyinski in tam ostal do konca vojne. Tukaj je spoznal svojo bodočo ženo Lidijo (roj. Rebernig), s katero se je poročil leta 1946, v zakonu sta se jima rodila hči Metka in sin Janko.

Po koncu druge svetovne vojne in vrnitvi na Ptuj (1945) se je zaposlil kot propagandni referent – vodja ptujske foto sekcije. V tej vlogi si je uspel nabaviti začetni fotografski material in leta 1946 po opravljenem mojstrskem izpitu skupaj z nekdanjim mentorjem Francem Langerholcem odprl fotografski atelje Drava Langerholc - Simonič. Še istega leta je bil vpoklican na triletno služenje vojaškega roka v letalsko enoto v Mostar, delo v ateljeju pa sta v tem času vodila Franc Langerholc in žena Lidija. Po vrnitvi na Ptuj sta se obrtnika razšla in Janko Simonič je odprl samostojni atelje z imenom Foto Drava Ptuj na takratnem Trgu svobode 3 (danes Minoritski trg).

Bil je priznan mojster črno-bele fotografije, fotografiral je ob različnih osebnih in družinskih dogodkih ter ustvaril številne otroške in družinske portrete, pa tudi fotografije za osebne dokumente. Ljubiteljsko se je ukvarjal tudi s krajinsko fotografijo, pri čemer je fotografiral predvsem mestno jedro Ptuja, grad itd.
Atelje je pod njegovim vodstvom deloval do leta 1983, ko je obrt prevzela nekdanja vajenka Erna Špehonja, atelje z imenom Foto Drava je deloval do leta 1996.
Janko Simonič se je upokojil leta 1984, vendar je še naprej z zanimanjem spremljal delovanje ateljeja, posvečal pa se je tudi zasebnemu fotografiranju. V prostem času se je ukvarjal tudi s športnim ribolovom. Mnogo let je bil član ribiške družine Ptuj, kjer je tekmoval v ribiških ekipah in dosegel več dobrih rezultatov.

 

Viri in literatura
M. Simonič: Življenjepis fotografa Janka (Janeza) Simoniča, marec 2017 (hrani arhiv KIP).


Glej tudi

link   Kamra


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 3.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh