483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SIMONIČ Franc
Foto: osebni arhiv F. Simonič
Galerija slik

SIMONIČ, Franc


Rojen: 
11. november 1942, Zavrč
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


S slikanjem se ukvarja od leta 1963, ko se je vpisal na redni študij likovne vzgoje na Pedagoški akademiji v Mariboru.

Po končani akademiji leta 1965 je kot likovni pedagog sedem let poučeval na Osnovni šoli Ljudski vrt (tedaj Osnovna šola Franc Osojnik), nato 14 let kot referent za izobraževanje v tovarni AGIS. Pred upokojitvijo je bil svetovalec načelnika na Upravni enoti Ptuj.

Leta 1993 je ob delu nadaljeval študij na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in leta 1996 diplomiral kot profesor likovne umetnosti z diplomskim delom o Luigiju Kasimiru, na Ptuju rojenem grafiku.

Slika v oljni tehniki, akrilu, akvarelu, gvašu, pastelu, ukvarja se tudi z risanjem – svinčnik, oglje, perorisba, lavirana risba in grafiko – linorez, jedkanica, sitotisk ter razne mešane tehnike.

Udeležil se je številnih likovnih srečanj, kolonij, delavnic in ex-tempor v domovini, sodeloval je na mednarodnih likovnih kolonijah Sv. Ana (2010), Kog (2009) in na tujem – v Avstriji (Celovec, Gamlitz), Hrvaški (Cestica, Varaždin, Koprivnica, Pirovac, Lepoglava, 2011, Stubiške toplice 2012, 2013), kjer je tudi skupinsko razstavljal. V letu 2011 je sodeloval na skupinski potujoči razstavi IRE (Institut evropskih regij) v BiH (Brčko), Hrvaški (Čakovec), Madžarski (Körmend), Avstriji (Neuhaus am Klausenbach) in Mariboru. Udeleževal se je tudi mednarodnih ex-tempor (Žetale, Piran, Ptuj, Rogaška Slatina, Markovci).

Svojo prvo samostojno razstavo je imel v Zavrču leta 1984 in še kasneje v letih 1989, 2004 in 2011. Samostojno je razstavljal v Zagrebu (1985), na Ptuju (1987, 2004, 2011), Varaždinu (1988), Mariboru (1995), Ljubljani (1996), Slovenski Bistrici (1994), Kančevcih (1996). Je član in eden izmed mentorjev Likovne sekcije dr. Štefke Cobelj, v kateri sodeluje tudi na skupinskih razstavah, član Gledališke sekcije in Sekcije za plesno rekreacijo pri DPD Svoboda Ptuj.

Za svojo likovno ustvarjanje je prejel vrsto priznanj in nagrad, med katerimi velja omeniti dve veliki odkupni nagradi na mednarodnem slikarskem ex-temporu v Piranu (1996, 1998), veliko odkupno nagrado na mednarodnem slikarskem ex-temporu Ptuj Karneval 2014, priznanje Zveze kulturnih organizacij Ptuj za dolgoletno delo na področju likovne dejavnosti (2005) ter priznanje Zveze likovnih skupin Slovenije na Zlati paleti za abstraktno slikanje (2010). V letu 2012 je prejel veliko oljenko, najvišje priznanje Mestne občine Ptuj za delo na področju kulturne dejavnosti. Od leta 2010 je tudi častni občan Občine Zavrč.

Na športnem področju je od leta 1993 na čelu Strelskega kluba Ptuj in aktivni tekmovalec med strelci veterani. Za svoje delo pri razvoju strelskega športa je prejel številna priznanja, med katerimi velja omeniti nagrado športnik leta 2013 Mestne občine Ptuj za življenjsko delo na področju športa.

Sedaj kot upokojenec živi in ustvarja na Ptuju.

 

Viri in literatura
F. Simonič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh