483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SENKOVIČ Matija
Foto: dLib.si
Galerija slik

SENKOVIČ, Matija


Rojen: 
28. oktober 1867, Središče ob Dravi
Umrl:  25. februar 1955, Maribor


Kraj delovanja: 


Prvotno ime Senkoviča se je glasilo Lichtenwallner, preimenoval se je po prvi svetovni vojni, leta 1924. Rodil se je v Središču ob Dravi. Z družino so se kmalu preselili v Ormož in Matija je v letih 1873–1878 obiskoval tamkajšnjo ljudsko šolo. Štiri razrede gimnazije je z odliko dokončal v Varaždinu, nato pa je zaradi selitve s starši v Maribor šolanje nadaljeval na mariborskem učiteljišču in maturiral leta 1887. Še istega leta je postal učitelj v Rušah, kjer je ostal do konca prve svetovne vojne. S svojim pedagoškim delom je veliko pripomogel šoli in ruška šola je postala najboljša osnovna šola v okraju.

Februarja 1919 je postal šolski nadzornik za mesto Maribor, nato pa še za šolski okraj Maribor in Slovensko Bistrico. Odlikoval se je kot organizator novega slovenskega šolstva. V letih 1924–1927 je bil oblastni šolski nadzornik za mariborsko oblast, ki je obsegala polovico Slovenije. Bil je aktiven član Slovenske Matice in Pedagoške centrale v Mariboru. Zavzemal se je za napredek slovenskega šolstva, znal je povezati teorijo s prakso in o uspehih je veliko pisal v Pedagoških letopisih in Popotniku.

Sodeloval je v organizaciji Jugoslovanskega učiteljskega združenja za Slovenijo, ki se je s celjsko deklaracijo osvobodilo strankarskih pritiskov. Konec leta 1929 je postal urednik Popotnika in to funkcijo opravljal do leta 1938. V prvih letih urednikovanja je veliko pisal. Posvečal se je izboljšanju vaških šol, uvedbi strnjenega in koncentriranega pouka, dejavnosti šole … Njegova knjiga Novodobno šolsko delo, ki je nastala leta 1935, prinaša novost, da avtor pouk vsakega predmeta didaktično omejuje tudi na psihološke možnosti otrokovega dojemanja.

Dela (izbor):
- Prosto spisje v ljudski šoli, 1908
- Novodobno šolsko delo: idejne smernice za izdelavo in izvajanje učnih načrtov za osnovno in višjo narodno šolo, 1935
- Popotnik: pedagoški list. Letnik LII, 1930


Viri in literatura
A. Žerjav: Šolnik, strokovni pisatelj in predavatelj: Ob 15-letnici smrti pedagoga Matije Senkoviča, roj. v Središču 1867–1955, Tednik, št. 19 (21. 5. 1970), str. 8.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 1016.
L. Štante: Vloga in pomen Matije Senkoviča v slovenski pedagogiki: diplomsko delo, Maribor, 2009, str. 17–18.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh