483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SENČAR Miran
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

SENČAR, Miran


Rojen: 
10. julij 1963, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Miran Senčar je bil rojen v delavski družini očetu Maksu, varilcu, in materi Heleni, čistilki. Otroška leta je preživel v Strnišču pri Kidričevem, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo. Odličen uspeh v osnovni šoli, angažiranje v športu, kulturi, mladinski organizaciji, delovne akcije v domačem kraju, napovedovanje programa na vseh občinskih proslavah, folklora, delo na manjši kmetiji in pomoč v mizarski delavnici – vse to je zaznamovalo njegovo težko, a čudovito otroštvo. Svojo izobraževalno pot je leta 1978 nadaljeval na ptujski gimnaziji. Čeprav je sprva želel postati zdravnik, se je nato odločil za študij elektrotehnike v Ljubljani, ki ga je zaključil v rednih študijskih rokih in pridobil naziv univ. dipl. ing. elektrotehnike. Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil kot učitelj strokovnih predmetov na srednji elektrotehnični šoli na Ptuju (1988). Predajanje znanja mladim rodovom je bila zanj prijetna izkušnja, a ga je uokvirjenost učnih programov preveč omejevala. Priložnost za udejstvovanje svoje kreativnosti in razvojno naravnane miselnosti je videl v Tovarni močnih krmil Draženci, ki je bila del Kmetijskega kombinata Ptuj, kjer se je zaposlil 1991. Znotraj podjetja so sestavili multidisciplinarno kreativno skupino, s katero so razvili nekaj zelo obetavnih programov. Za nekatere od njih takratno vodstvo ni imelo posluha, zato se je leta 1993 odločil ustanoviti lastno podjetje za tehnično varovanje Tenzor, d. o. o., s sedežem na Ptuju. Po več kot dveh desetletjih obstoja ima podjetje pet hčerinskih podjetij v Albaniji, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji in Sloveniji ter zaposluje preko 80 ljudi. Miran Senčar je ponosen, da je skupaj s partnerji in sodelavci zgradil podjetje, ki daje socialno varnost številnim družinam, zaposlenim pa možnost kreativnega udejstvovanja in sooblikovanja podjetja.

Bil je predsednik številnih društev, klubov, združenj, več kot deset let predsednik Manager kluba Ptuj (2003–2013), od leta 2001 je predsednik Ženskega rokometnega kluba Ptuj, aktiven je v Štajerski gospodarski zbornici, kratek čas je bil član mestnega sveta MO Ptuj (2002–2005) ter član odbora za gospodarstvo (2010–2014) in strateškega sveta MO Ptuj (2011–2012). Vsa leta bivanja in dela na Ptuju dokazuje zelo pozitiven odnos do ptujske kulture, športa, turizma, starega mestnega jedra in Ptuja kot celote.

Leta 2014 je na lokalnih volitvah nastopil kot nestrankarski kandidat za župana Mestne občine Ptuj in v drugem krogu prepričljivo zmagal. V vlogi župana želi skupaj z odlično ekipo Ptujčankam in Ptujčanom ponuditi pot do prijaznejšega, lepšega in uspešnejšega Ptuja kot povezovalca razvoja celotne regije.

 

Viri in literatura
M. Senčar: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, april 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Senčar, MG: Ko znaš deliti z drugimi in skrbeti za rast, Štajerski tednik, št. 89 (13. 11. 2009), str. 9 (intervju).Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.8.2015, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh