483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
SAGADIN Miran
Foto: Tednik, 25. 9. 1964, str. 4
Galerija slik

SAGADIN, Miran


Rojen: 
10. avgust 1928, Ptuj
Umrl:  13. april 1945, Srece


Kraj delovanja: 


Rodil se je na Ptuju, kjer je tudi začel obiskovati osnovno šolo. Ob prihodu okupatorja je osnovnošolsko izobraževanje nadaljeval na Ptujski Gori, kamor ga je k sebi vzela babica, saj so bili njegovi narodnozavedni starši na begu. Leta 1943 je po končani osnovni šoli postal ključavničarski vajenec v Tovarni strojil Majšperk.

Bil je še zelo mlad, ko se je pod vplivom starejšega brata Zvonka Sagadina, gimnazijca in sekretarja Zveze komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ), pridružil narodnoosvobodilnemu gibanju. Od septembra 1944 je deloval kot partizanski kurir Jožek, ki je v Naraplje, Slape, Ptujsko Goro in druge bližnje kraje raznašal časopise osvobodilnega gibanja, ki so jih ilegalno tiskali v Tehniki Lacko, partizanski tiskarni v Stogovcih. Po nekaj mesecih kurirskega dela je bil hudo ranjen v nemški zasedi v Slapah. Uspelo se mu je rešiti in skoraj popolnoma okrevati v partizanski bolniški postojanki na Sagadinovi domačiji v Srecah pri Makolah. Umrl je v noči na 13. april 1945, ko so nemški vojaki obkolili Sagadinovo domačijo in jo zažgali.

Po njem se je po drugi svetovni vojni nekaj časa imenovala osnovna šola v Narapljah, v osemdesetih letih pa enota vrtca na Ptuju (danes enota Tulipan).

 

Viri in literatura
V. R: Šola v Narapljah bo dobila ime po padlem partizanu Miranu Sagadinu. V: Tednik, letn. 17, št. 38 (25. 9. 1964 ), str. 4.
A. Sagadin: 20 let po dogodkih v Srečah. V: Tednik, letn. 18, št. 15, (16. 4. 1965), str. 2.


Glej tudi

link   OŠ Majšperk
link   Kamra


Prispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 23.11.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh