483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ROGINA Miha
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

ROGINA, Miha


Rojen: 
30. januar 1980, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Svojo glasbeno pot je pričel v času osnovnošolskega izobraževanja v glasbeni šoli na Ptuju, pri profesorju Antonu Horvatu, nato je obiskoval glasbeno gimnazijo v Mariboru. Po maturi (1998) je študiral saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij je nadaljeval v Franciji, najprej na Conservatoire à Rayonnement Régional de Cergy-Pontoise v Parizu in nato na Conservatoire à Rayonnement Régional v Versaillesu, izpopolnjeval pa se je tudi na Eastman School of Music v Rochestru v zvezni državi New York. Je prvi slovenski saksofonist, ki je opravil sprejemni izpit na Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse v Parizu, kjer je študiral pri prof. Claude Delangleu ter leta 2006 diplomiral z odliko. Na istem konservatoriju je leta 2008 zaključil tudi post-diplomski študij saksofona in komorne glasbe. Leta 2015 je z odliko zaključil še študij orkestrskega dirigiranja na Universität für Musik und Darstellende Kunst na Dunaju ter dobil naziv mag. art. (magister umetnosti).

Leta 2009 se je zaposlil kot profesor za saksofon na Akademiji za glasbo v Ljubljani, od leta 2013 pa je tudi gostujoči profesor na univerzi Senzoku Gakuen v Tokiu. Mojstrske tečaje vodi na univerzah po Japonski (Showa University, Osaka University, Kagawa Tanki University idr.), Latviji, Poljski in na Dunaju. Deluje kot član žirij domačih in mednarodnih tekmovanj (Alpe-Jadran-Donava, Woodwind & Brass, Papandoupulo idr.)

Koncertiral je na velikih mednarodnih koncertnih odrih širom Evrope, Azije, Amerike in Afrike kot so Musikverein (Dunaj), Salle Pleyel (Pariz), Großes Festspielhaus (Salzburg) in Izumi Hall (Osaka). Kot solist je nastopil s številnimi orkestri, med drugim z Dunajskimi simfoniki, Tajsko filharmonijo, Hoffersko filharmonijo, simfoničnimi orkestri Bruges, Saint Maur in Paris Laureates ter tudi s Slovensko filharmonijo in simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Sodeluje z vodilnimi glasbeniki (Pierre Boulez, Fabio Luisi idr.) in nastopa na mednarodnih festivalih (Bregenzer Festspiele, Dunajski festival moderne glasbe, Carinthischer Sommer, Nei Suoni dei Sluoghi, International Imagine Festival idr.). Kot aktivni komorni glasbenik sodeluje s koncertno pianistko Sae Lee, s katero nastopata po svetu kot Duo Kalypso.

Kot dirigent je vodil več orkestrov: Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Bratislavska filharmonija, Simfonični orkester Pro-Arte, Komorni ansambel pariškega konservatorija in Saksofonski orkester Akademije za glasbo.
Je član dunajskega zbora Wiener Singverein, s katerim je sodeloval pod vodstvom velikih dirigentov, kot so Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim idr.

Za svoje glasbeno ustvarjanje je na državni ravni prejel študentsko Prešernovo nagrado (2001), na državnem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov pa je dvakrat prejel prvo nagrado (2001 in 2004), drugič z absolutnim številom točk. Je dobitnik prve nagrade na kar desetih mednarodnih tekmovanjih: Giulio Viozzi (Italija, 1999), Alpe-Jadran-Donava (Krško, 2001), Pacem in terris (Bayreuth, Nemčija) in Marco Fiorindo (Italija, 2003), 1er concours pour quatuors de saxophones (Pariz, 2004), Adolphe Sax - I'Hay les Roses (Pariz), Benidorm (Valencia), UFAM (Francija), Saxiana (Pariz, 2006) in Carlo Soliva (Milano, 2008), ter prejemnik tretje nagrade na tekmovanju J. M. Londeix (Bangkok, 2008).

 

Viri in literatura
M. Goznik: Bravo, saksofonist Miha!, Štajerski tednik, št. 19 (10. 3. 2006), str. 32.
K. R.: Trikrat prvonagrajeni Miha Rogina, Večer, št. 63 (17. 3. 2006), str. 2.


Glej tudi

link   Wikipedia


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 9.1.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh