483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RINGBAUER Rudi
Foto: osebni arhiv
Galerija slik

RINGBAUER, Rudi


Rojen: 
19. februar 1931, Murska Sobota
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem mestu in jo zaključil leta 1945. Po smrti matere Helene Čisar (roj. Ringbauer) je njegova skrbnica postala sestra Irma; pri svaku se je nato dve leti učil ključavničarske obrti. Strokovno šolanje je končal leta 1948 v Tovarni avtomobilov Maribor (TAM). Izobraževalno pot je nadaljeval na Srednji tehniški šoli v Ljubljani – strojni odsek in šolanje zaključil leta 1955, nato pa na Pravni fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. Leta 1968 je bil izvoljen za sodnika na Ptuju, kjer je, razen s kratko prekinitvijo dveh let, ko je bil profesor na ptujski srednji ekonomski šoli, delal vse do svoje upokojitve leta 1991.

Že v času študija je z anekdotami, satiričnimi črticami in aforizmi sodeloval v klubskem glasilu prekmurskih študentov z naslovom Bruc. Leta 1963 je v slednjem objavil daljše satirično delo, zaradi katerega se je znašel v preiskovalnem zaporu, izgubil štipendijo in bil pozneje obsojen na pogojno zaporno kazen.
Aforizme je začel pisati v šestdesetih letih, po letu 1983 pa jih je začel objavljati tudi v časopisu Delo. V samozaložbi je doslej izdal štiri knjige aforizmov: Božje resnice (1993), Preproste resnice (2000), Gole resnice (2003) in Popolne resnice (2014). V letu 2011 je objavil še esejistično delo Moj prepir z Bogom.

Za svoja prizadevanja na strokovnem in literarnem področju je leta 1989 prejel častno priznanje Slovenskega sodniškega društva, leta 1994 oljenko, priznanje občine Ptuj, in leta 2012 veliko oljenko Mestne občine Ptuj. Za posebne zasluge v dobrobit mesta in njenih prebivalcev in za izjemen prispevek k njegovi kulturni prepoznavnosti je dobil leta 2018 še priznanje zaslužni občan Mestne občine Ptuj.

 

Viri in literatura
R. Ringbauer: Prispevek za spletni biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2015 (hrani arhiv KIP).
J. Šmigoc: Od Božjih do Popolnih resnic, Štajerski tednik, št. 27 (7. 4. 2015), str. 10.
R. Ringbauer, N. Petrovič: Rudi Ringbauer. V: Večne gazi: zbirka intervjujev, Ptuj, 2005, str. 129–134.
F. Milošič: S svojimi resnicami je zmagal tudi v prepiru z Bogom, Delo, št. 143 (22. jun. 2015), str. 14.


Glej tudiPrispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 22.8.2018, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh