483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RAKUŠA Fran
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

RAKUŠA, Fran


Rojen: 
22. november 1859, Cvetkovci
Umrl:  25. april 1905, Trst


Kraj delovanja: 


Fran Rakuša je bil rojen v Cvetkovcih pri Ormožu. Šolo je obiskoval v domačem kraju, učiteljišče končal v Mariboru leta 1880 in nato bil učitelj v Humu pri Ormožu. Pri Sv. Bolfenku na Kogu in v Dobovi pri Brežicah je upravljal delo šolskega upravitelja. Leta 1886 je izdal zemljepisno, zgodovinopisno in krajepisno delo Domoznanstvo ormoškega okraja. Šlo je za prvo tovrstno publikacijo na Slovenskem in bila je uvedena kot učna knjiga v šolah ormoškega okraja. Leta 1888 je napisal in izdal knjigo Naš cesar Franc Jožef I., posebej pa je bila pohvaljena knjiga Slovensko petje v preteklih dobah, ki je bila izdana leta 1890 in jo je natisnila Narodna tiskarna v Ljubljani. Vsebuje življenjepise in slike slovenskih skladateljev.
Bil je tudi vodja Ciril-Metodove šole v Trstu. Dve leti je vodil šolo, a ga magistrat ni hotel potrditi, zato je pri Tržaški hranilnici in posojilnici prevzel uradniško službo. Deloval je v raznih društvih, pol leta je urejeval Gospodarski list, napredoval v podpredsednika, bil tajnik in pevovodja Bratovščine Svetega Cirila in Metoda. Leta 1898 je ustanovil Delavsko konsumno društvo, kateremu je bil predsednik. Ustanovil je čitalnico pri Svetem Jakobu v Trstu, ki je imela svoj orkester in pevski zbor. Spis Je zmota kratka – dolg je kes je napisal leta 1896 in najprej je bil objavljen v Edinosti.

Dela:
- Slovensko petje v preteklih dobah: (drobtinice za zgodovino slovenskega petja), 1890
- Domoznanstvo ormoškega okraja, 1886
- Je zmota kratka - dolg je kes. Iz nesrečneževega dnevnika slovenskemu ljudstvu v pouk, 1896


Viri in literatura
I. Geršak: Ormoški spomini: ob petindvajsetletnici Ormoške posojilnice in ob tridesetletnici svojega beležništva v Ormožu, Ljubljana, 1902.
M. Koprič Lesjak: Fran Rakuša in domoznanstvo Ormoškega okraja, Zgodovinski zapisi, letn. 7 (2010), str. 80.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 929.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   Wikipedia
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 21.8.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh