483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
RAJŠTER Branko
Foto: UKM, Zbirka drobnih tiskov
Galerija slik

RAJŠTER, Branko


Rojen: 
11. julij 1930, Šoštanj
Umrl:  2. december 1989, Maribor


Kraj delovanja: 


Ob koncu druge svetovne vojne je zaključil nižjo gimnazijo v Mariboru in se vpisal na tamkajšnje Državno učiteljišče, obenem pa je obiskoval tudi srednjo glasbeno šolo v Mariboru. Ob delu je leta 1962 diplomiral na glasbenem oddelku takratne Pedagoške akademije v Mariboru, v letu 1965 pa je končal še študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Svoje glasbeno znanje je nato izpopolnjeval na Fakulteti glasbene umetnosti v Beogradu, kjer si je na oddelku za dirigiranje leta 1983 pridobil magistrski naziv.

Po zaključenem učiteljišču se je leta 1949 zaposlil kot učitelj pripravnik na Osnovni šoli Lovrenc na Dravskem polju, zatem pa leta 1951 kot ravnatelj oz. upravitelj na osnovni šoli v Strnišču, današnji Osnovni šoli Kidričevo, kjer je poučeval do leta 1963. Aktivno je sodeloval z Zvezo kulturnih organizacij (ZKO) Ptuj in tudi organizacijsko prispeval k razvoju glasbene kulture na Ptujskem, saj je bil med ustanovitelji otroških in mladinskih pevskih revij. Leta 1963 se je zaposlil na delovnem mestu svetovalca na Zavodu za prosvetno službo Ptuj, od leta 1967 je isto delo opravljal pod okriljem tovrstnega zavoda v Mariboru, od leta 1969 pa v okviru Zavoda za šolstvo RS. V tej vlogi je deloval do leta 1988 in vsa ta leta aktivno sodeloval v preobrazbi glasbene vzgoje na osnovnih, srednjih in glasbenih šolah, organiziral je strokovna izobraževanja za učitelje glasbe ter sodeloval pri republiških seminarjih za zborovodje šolskih mladinskih zborov. O metodiki glasbene vzgoje in zborovodstva je predaval tudi v tujini. Leta 1988 je pričel predavati vokalno tehniko na oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, leto zatem pa je postal tudi predstojnik oddelka.

Zborovski glasbi in zborovodstvu se je posvečal tudi v ljubiteljski kulturi. Pod njegovim vodstvom se je tako vse od leta 1949 zvrstila množica pevskih zasedb. Vodil je pionirske in mladinske zbore na šolah, kjer je deloval, in številne druge: Mešani mladinski zbor ptujske gimnazije, Dekliški pevski zbor Srednje glasbene in baletne šole Maribor, mešani, ženski in moški pevski zbor Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda Kidričevo oz. današnji Moški pevski zbor Talum (1952–1963), Mešani pevski zbor Kulturno umetniškega društva (KUD) Angel Besednjak (1962–1972), Komorni moški zbor Ptuj (1963–1978), Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič (1968–1982), Moški pevski zbor Slava Klavora (1977–1980) in Mariborski oktet (1982–1986). Največ časa in energije je posvetil Mladinskemu pevskemu zboru (MPZ) Maribor. Leta 1964 je sodeloval pri njegovi ustanovitvi in ga vodil celih 25 let ter z njim nenehno osvajal najvišja odličja pri nas in tudi v mednarodnem merilu.

Dolga leta je bil tudi redni član ocenjevalnih komisij revij otroških in mladinskih zborov, bil je na čelu žirije tekmovanja Naša pesem v Mariboru in mednarodne žirije Mladinskega pevskega festivala v Celju. Zbirko njegovih priznanj in nagrad, ki jih je prejel v dolgoletnem večstranskem delovanju, bogatijo poleg odličij s pevskih tekmovanj tudi Gallusova plaketa (1971), Žagarjeva nagrada z UPZ Emil Adamič (1976), zlati grb mesta Maribor (1985) in nagrada Prešernovega sklada z MPZ Maribor (1976).
 

 

Viri in literatura
Locutio: prva slovenska literarna on-line revija, pridobljeno 16. 5. 2016 s spletne strani http://www.locutio.si/avtorji.php?ID=218
K. Salmič Kovačič: Življenjepis Branka Rajštra v letnicah. V: Spomini na Rajštra: Branko Rajšter (1930–1989) v očeh sodobnikov, Maribor, 2004.
Osebnosti: veliki slovenski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 926.


Glej tudi

link   Locutio


Prispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 14.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh