483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PUKŠIČ Franc
Foto: Foto Langerholc
Galerija slik

PUKŠIČ, Franc


Rojen: 
24. november 1959, Ptuj
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Franc Pukšič se je rodil kot kmečki sin staršema Ani in Francu v Destrniku. Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, šolanje pa nadaljeval na poklicni elektro šoli v Mariboru. Še ne polnoleten se je leta 1973 zaposlil v AEG Telefunken v Gradcu. Po končanem služenju vojaškega roka se je leta 1976 vpisal na Visoko tehniško šolo v Mariboru in leta 1980 pridobil naziv diplomirani inženir elektrotehnike. Zaposlen je bil v Hidromontaži, Tovarni stikalnih naprav, Agisu, v Kristalu in Centrovodu. Poleg delovnih izkušenj v omenjenih podjetjih ima tudi 10 let pedagoških izkušenj v Srednješolskem centru (SŠC) Ptuj, kjer je bil med leti 1982–1986 in 1990–1996 zaposlen kot profesor matematike in strokovnoteoretičnih predmetov ter je sodeloval tudi pri ustanavljanju Elektro šole na Ptuju (1983). Leta 2006 je uspešno opravil šolo za ravnatelje.

Politično se je pričel udejstvovati leta 1993, ko je bil na neposrednih volitvah izvoljen za predsednika Krajevne skupnosti Destrnik. Sodeloval je pri ustanavljanju Občine Destrnik in leta 1994 kot kandidat na listi Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS) zmagal na lokalnih volitvah za župana. Tako je postal prvi župan Občine Destrnik – Trnovska vas, ki se je kasneje razdrobila na tri manjše občine – Destrnik, Trnovska vas in Vitomarci. Župansko funkcijo je opravljal do leta 2011, torej polne štiri mandate.

Širši javnosti je postal prepoznaven leta 1996, ko je bil izvoljen kot poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) v Državni zbor Republike Slovenije. Zavzemal se je predvsem za razvoj podeželja, kar je dokazoval tudi v svojem domačem Destrniku, ki je v letih njegovega županovanja doživel hiter razvoj. Pomembnejši dosežki tega obdobja so izgradnja vodovoda, cest, telefonije, zdravstvenega centra, osnovne šole, kulturnega doma, optičnega omrežja ter nakup zemlje za izgradnjo vrtca, trgovine, obrtne cone ter zemljišča v Janežovcih, kjer so načrtovali izgradnjo Term Gaja. Za zasluge pri odpravljanju posledic katastrofalne toče v Občini Destrnik je leta 2008 je prejel državno priznanje Civilne zaščite RS.
V tretjem poslanskem mandatu je bil eno leto državni sekretar in vodja Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu (2004–2005). Leta 2006 je bil predlagatelj Zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, bil je tudi pobudnik in predlagatelj zakona o Slovencih po svetu, na podlagi katerega imajo Slovenci po svetu od leta 2009 ministra. Več let je vodil Komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter je med opravljanjem funkcije obiskal rojake v Avstraliji, Kanadi, ZDA, v evropskih državah in državah bivše Jugoslavije. Med leti 1997–2000 je vodil tudi odmevno parlamentarno preiskovalno komisijo o oškodovanju družbenega premoženja.
V večletnem poslanskem mandatu je bil predsednik in podpredsednik različnih delovnih teles, kot član je deloval v odborih za zunanjo politiko, šolstvo, znanost in kulturo, promet, lokalno samoupravo, obveščevalno varnostne službe, poslovnik. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi Slovenske ljudske stranke (SLS); s potrditvijo poslanskega mandata mu je skladno s sprejetim zakonom o nezdružljivosti županske in poslanske funkcije avtomatično prenehala funkcija župana Občine Destrnik. Funkcijo poslanca je opravljal do leta 2014, ko je SLS izpadla iz Državnega zbora.

Dom in družino si je ustvaril v Vintarovcih, kjer se je tri desetletja ukvarjal tudi z vinogradništvom. V zadnjem desetletju kot rekreativni športnik veliko kolesari po Sloveniji in tujini.

 

Viri in literatura
F. Pukšič: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci, maj 2015 (hrani arhiv KIP).
M. Jerenec: Zaslužne osebnosti Destrnika. V: Destrnik: čas, ljudje, dogodki, Destrnik, 2005, str. 290.


Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 6.9.2016, Mira Petrovič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh