483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POZNIK Aleksander Jurij Matija
Foto: družinski arhiv
Galerija slik

POZNIK, Aleksander Jurij Matija


Rojen: 
14. marec 1921, Velike Lašče
Umrl:  28. junij 1996, Ptuj


Kraj delovanja: 


Z družino se je leta 1926 iz Velikih Lašč preselil na Ptuj, ker je njegov oče postal predsednik sodišča na Ptuju. Tam je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, na kateri je leta 1939 z odliko maturiral. Leta 1939 se je vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, a sta njegov študij prekinili vojna in tuja okupacija. Oktobra leta 1941 se je priključil politični organizaciji Osvobodilna fronta slovenskega naroda. Med napadom na lekarno v okolici Ljubljane je bil zajet in z ostalimi pripadniki OF odpeljan v Begunje. Januarja 1943 je bil iz Begunj prestavljen v koncentracijsko taborišče Wolfratshausen v Nemčiji, od koder je januarja 1944 pobegnil. Na slovenskem ozemlju se je nemudoma po vrnitvi iz taborišča pridružil Šlandrovi brigadi, kjer je dobil partizansko ime Vrač. Jeseni 1944 je bil poslan na posebno misijo v tujino.

Študij medicine je nato nadaljeval leta 1948 in leta 1951 diplomiral. Po končanem študiju je bil za eno leto poslan v Bosno na gradnjo proge Brčko–Banoviči. Po vrnitvi je služboval v Celju, kjer je končal specializacijo in opravil specialistični izpit iz pediatrije. Na Ptuj se je vrnil leta 1958, kjer je delal kot zdravnik v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča. Dolga leta je bil predstojnik otroškega oddelka, osem let pred odhodom v pokoj pa je postal predstojnik Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. Strokovno zdravniško pomoč je nudil tudi mladim v Zavodu za varstvo in delovno usposabljanje mladine dr. Marijana Borštnerja v Dornavi. Ob delu je prebiral strokovno literaturo in pisal strokovne članke v razne revije in častnike. Upokojil se je leta 1978, a je na področju zdravstva deloval do leta 1986.

S svojo strokovno in organizacijsko sposobnostjo je deloval tudi v družbenem življenju takratne ptujske občine in njenega širšega območja, predvsem v raznih komisijah, odborih in svetih s področja zdravstva ter otroškega in socialnega varstva. Deloval je tudi v občinski in krajevni organizaciji Zveze borcev NOB, bil je član vodstev raznih občinskih družbeno-političnih organizacij in predsednik sindikata v bolnišnici.

Dela (izbor):
- Osnovne Paracelsusove teze in njegovo bivanje v Ptuju, 1985 (V: Zbornik za zgodovino naravoslovja in tehnike 8)


Viri in literatura
F. Fideršek: Dr. Aleksandru Pozniku v slovo, Tednik, št. 29 (18. 7. 1996), str. 9.


Glej tudiPrispeval/-a: Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 17.10.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh