483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POVODEN Simon
Foto: V. Skrabar: Časopis za zgodovino in narodopisje, 1933
Galerija slik

POVODEN, Simon


Rojen: 
15. oktober 1753, Vrhovci pri Sv. Juriju ob Pesnici
Umrl:  6. november 1841, Ptuj


Kraj delovanja: 


Simon Povoden se je rodil leta 1753 v Vrhovcih. V ljudsko šolo je hodil v Zgornji Kungoti. Gimnazijo in filozofijo je končal v Gradcu. Po končanem teološkem študiju je služboval kot kaplan pri Sv. Janžu v Čakavski dolini (Avstrija). Leta 1784 je kot kaplan služboval v Juršincih. Še istega leta pa je nameščen kot bolniški kaplan na Ptuju, kjer je leta 1793 postal beneficiant Golobovega beneficija. To službo je opravljal vse do leta 1837, ko je stopil s 84 leti v pokoj. Leta 1841 je umrl v hiši v Muršičevi ulici v Ptuju in je pokopan na mestnem pokopališču. Kot civilni kaplan je opravljal svojo duhovniško službo v bolnišnici in Invalidskem domu.
Radodaren in socialno čuteč je dobršen del sredstev, ki jih je dobival kot upravljalec Golobovega beneficija, in v obliki nagrad (za 52-letno delo pri Invalidskem domu je prejel nagrado v znesku 150 zlatnikov) podaril v razne namene. Dodal je sredstva za dograditev bolnice, pokril stroške za novi portal proštijske cerkve (1840), daroval tabernakelj šentlovrenški cerkvi in za glavni oltar proštijske cerkve. Ob velikem požaru leta 1805 je izvedel uspelo akcijo za zbiranje sredstev prizadetim. Bil je tudi soustanovitelj Kmetijske družbe v Gradcu.
Simon Povoden je delal v smislu romantike in prosvetljenstva. V svojih delih se ni strogo držal le Ptuja, ampak je posegel tudi v širši prostor. Prepotoval je skoraj vso mariborsko okrožje, zbiral gradivo po cerkvah, samostanih, graščinah, arhivih, črpal iz tiskanih del, obenem pa kot kronist skrbno beležil sodobne dogodke. Napisal je več kot 30 del, od katerih na žalost ni nič tiskanega, vse je ostalo v rokopisih. Vsebina del se nanaša na zgodovino Ptuja od rimskih časov do njegove dobe, na zgodovino župnij in samostanov, kulturno zgodovino, arheologijo … Mnogo je pisal tudi o gospodarskem položaju. Vsa dela je napisal v nemščini.
Njegovi biografi ugotavljajo, da ni bil usmerjen protislovensko, temveč bolj evropsko. Niso mu bile tuje ideje razsvetljenstva in tudi ne ideje slovenskega preroda. Verjetno ima zasluge za slednje tudi Volkmer, o katerem je Povoden napisal biografijo v Meščanski čitanki (Bürgerliches Lesebuch). Razmišljal je o slovenskem jeziku, ki bi mu po njegovem mnenju bilo treba posvetiti več pozornosti. V svojih delih navaja Trubarja, Dalmatina, Gutsmana, Šmigoca in druge.

Dela (izbor):
- Bürgerliches Lesebuch I-II, 1822 in 1825
- Beytrag zu einer steyermärkischen Kirchengeschichte I-II, 1826
- Hauptpfarrliches Geschichtenbuch, 1833


Viri in literatura
K. Šamperl Purg: Ptujski historiograf Simon Povoden 1753-1841, Kronika, št. 3 (1981), str. 254.
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana, 2008, str. 888.
V. Skrabar: Simon Povoden: 1753-1841, Maribor, 1933.


Glej tudi

link   Slovenska biografija
link   dLib.si


Prispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 16.11.2016, Barbara Rižnar, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh