483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
POŽUN Sandra
Foto: Boris Hnatjuk
Galerija slik

POŽUN, Sandra


Rojena: 
15. september 1972, Zadar
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Odraščala je v Bujah v hrvaški Istri, kjer je obiskovala osnovno šolo (1979-1987). Izobraževanje je nadaljevala na turistično-gostinski šoli v Centru usmerjenega izobraževanja Vladimir Gortan v Bujah in na Srednji gostinski in turistični šoli, smer turistični tehnik, v Izoli. Po opravljenem zaključnem izpitu (1991) se je preselila na Ptuj in delala na področju turizma: v Turistično-informacijskem centru Ptuj, na Slovenski vinski akademiji Veritas idr. Od leta 2002 je zaposlena kot arhivarka v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) v Mariboru.

V drugi polovici devetdesetih let se je začela ljubiteljsko ukvarjati s fotografijo. Veščin te zvrsti umet nosti se je učila pod mentorstvom fotografov Hermana Pivka in mojstra Stojana Kerblerja. Slednji ji je fotografijo tudi predstavil kot umetnost in jo naučil osnov obdelave fotografij v temnici. Dolgo je bila zvesta analogni tehniki, v zadnjem času fotografira tudi digitalno. Motive večinoma predstavlja v črno-beli tehniki, saj je po njenem bolj dramatična in brezčasna.

Najbolj prepoznavna je po fotografiranju akta, kar je zraven otrok in portretov njen najljubši motiv. Posebno pozornost posveča govorici telesa in umeščanju teles v prostor, za katerega izbira posebna naravna okolja in propadajoče industrijske objekte, dvorce ter gradove, saj se tam najbolj izrazi kontrast kože in grobega ozadja. Po njenem mnenju človeško telo kot ena najlepših kreacij narave ponuja brezmejne možnosti izražanja in pripovedovanja zgodb. Uporablja ga kot orodje za izražanje svojih pogledov in stališč.
Z aktom se je uveljavila preko svoje prve samostojne razstave Terra nuda v ptujski gledališki kleti (1998), zatem pa je bila izbrana za sodelovanje na pomembni retrospektivni razstavi Corpus del Akti – Akt na Slovenskem v Ljubljani (2001). V tem obdobju je za koledar podjetja Talum pripravila serijo črno-belih fotografij, na katerih je človeško figuro in oblike aluminija uporabila kot kontrast (2002).
Pri svojem ustvarjanju se rada zateka v naravo (Istra, Haloze), tako se je leta 2013 na Ptuju predstavila z novimi motivi iz narave – fotografijami krajin stanj in čutenj na razstavi z naslovom Na moji poti drevo. Sicer pa so njene fotografije večkrat postavljene na ogled na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.

Ves čas jo spremlja tudi gledališka fotografija. Bila je fotografinja Gledališča Ptuj (1998–2000) in SNG Maribor (2003–2007). Fotografira za gledališke liste, umetniške (razstavne) kataloge, plakate in zbornike. Njene fotografije krasijo naslovnice glasbenih CD-jev in pesniških zbirk. Ukvarja se tudi z dizajnom publikacij za kulturne prireditve in s prevajanjem hrvaškega in italijanskega jezika.

Udeležuje se mednarodnih festivalov in salonov fotografske umetnosti, kjer žanje visoka priznanja. Med drugim je prejela: zlato medaljo Mednarodne zveze za fotografsko umetnost (FIAP) na 14. Mednarodnem bienalu fotografske umetnosti Photomedia v Skopju (2014), bronasto medaljo na 1. Mednarodnem fotografskem salonu Pannonia Reflections v Lendavi (2014), zlato medaljo FIAP v kategoriji akt in posebno nagrado salona (samostojna razstava) v kategoriji akt na Mednarodnem salonu fotografije ArtBalance v Beogradu (2015), bronasto medaljo Foto zveze Makedonije na 15. Mednarodnem bienalu fotografske umetnosti Photomedia v Skopju (2016). Na enem najpomembnejših mednarodnih festivalov v jugovzhodni Evropi Rovinj photodays pa je dvakrat osvojila prvo mesto v kategoriji Akt/Telo in s tem nagrado Kadar (2015, 2017).

Samostojne razstave (izbor):

Razstava aktov Terra Nuda, Gledališka klet Ptuj (1998)
Razstava Na moji poti drevo, Galerija Vinoteke Maribor Vodni stolp, Maribor (2013)
Razstava aktov Brezobrazne, Galerija FO.VI v Strnišču pri Kidričevem/Galerija Epeka v Mariboru (2014)
Razstava aktov Kamen, voda, kri, svoboda!, Galerija Art Jurak, Logarovci pri Ljutomeru (2015)
Razstava aktov, Galerija Narodne banke Srbije, Beograd, Srbija (2015)
Razstava Goli život, Dvorec Eđešeg Novi Sad, Srbija (2017)

Skupinske razstave (izbor):

Razstava Akt na Slovenskem/Corpus del Akti – retrospektiva akta na Slovenskem v fotografiji, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana (2001)
Razstava Erotica II – Salon erotične fotografije v Galeriji Photon, Ljubljana (2005)
Razstava Iz okvirja, Studio UGM, Maribor (2017)
Razstava Inventura, Galerija mesta Ptuj (2017)
Razstava Zavetja Babilona/Shelters of Babylon, Festival Kiblix, Galerija Kibla Portal, Maribor 2017
 

 

Viri in literatura
B. Tomažič: Življenje brez šminke laži in balasta, Večer, št. 107 (12. 5. 2017), str. 17.
T. Mohorko: Terra nuda in akti Sandre Požun, Tednik, št. 44 (5. 11. 1998), str. 9.
D. Kmetec: Na moji poti drevo, Tednik, št. 23 (22. 3. 2013), str. 7.
S. Požun: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, november 2017 (hrani arhiv KIPP).


Glej tudi

link   Spletna stran Sandre Požun


Prispeval/-a: Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 28.12.2017, Patricija Krajnčič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh