483 oseb Spodnjepodravci.si Spodnjepodravci.si
xSpodnjepodravci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v Spodnjem Podravju. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli bomo tudi vaših predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na spodnjepodravci@knjiznica-ptuj.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PIGNAR Vladimir
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PIGNAR, Vladimir


Rojen: 
21. junij 1965, Zagorci
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Obiskoval je Osnovno šolo Juršinci (1980), nadaljeval na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor, kjer je pridobil naziv kuhar (1983). Po nekaj letih se je dodatno izobraževal na Ljudski univerzi Ptuj, kjer je leta 2003 postal gostinski tehnik, in na Višji strokovni šoli za turizem Maribor, kjer je leta 2005 zaključil kot organizator poslovanja v gostinstvu.

Doslej je bil zaposlen v Gostilni Lešnik v Mariboru, kjer je v programu dualnega sistema izobraževanja pridobival praktična in teoretična znanja. Sledila je zaposlitev v hotelu San Simon v Izoli, Splošni plovbi Piran, Centru starejših občanov Ormož, Perutnini Ptuj – gostinstvo. Deluje v podjetju Kulinarika Pignar in Vital, d. o. o., ki je članica skupine Talum. Od leta 2012 je tudi direktor podjetja Vital, d. o. o.

Udeleževal se je različnih izobraževanj. Leta 2001 je na Biotehnični fakulteti (Univerza v Ljubljani) pridobil naziv ocenjevalec živil in jedi.

Leta 1995 je začel z izvajanjem kuharskih tečajev. Prve kuharske tečaje so izvedli na pobudo Turističnega društva Vitomarci, kjer so se v dveh skupinah dobivali tri mesece enkrat tedensko. V sklopu Kmetijsko svetovalne službe Ptuj so kuharske tečaje izvajali 12 let zaporedoma v jesensko-zimskem času. Skupaj so izvedli okrog 500 izobraževanj za društva gospodinj Ptuj, Ormož, Lenart in Slovenska Bistrica. Programi so bili naslednji: Enolončnice I, Enolončnice II, Zelenjavne jedi, Mesne jedi iz perutnine, Mesne jedi iz svinjine, Mesne jedi iz govedine, Ribe I, Ribe II, Priloge in prikuhe, Solate, Konzerviranje, Svečani jedilnik I, Svečani jedilnik II in mnogi drugi.

Je soavtor knjige Sodobne domače jedi (2001) in soavtor dopolnjene izdaje knjige Sodobne domače jedi (2003). V knjigi so zbrane jedi po skupinah, recepti so zapisani v splošnem jeziku, uporabljene so sestavine, ki so značilne za lokalno območje. Ker je bila prva izdaja razprodana v osmih mesecih, so pripravili dopolnjeno izdajo. Prav tako je soavtor v knjigi treh dežel Slovenije, Avstrije in Italije, kjer gre za pripravo receptur za Slovenijo, in soavtor knjige Bogastvo podeželja, kjer gre za preizkušanje in slikovno pripravo jedi.

Od leta 2003 sodeluje z Radiem Ptuj v oddaji Kuharski nasveti. Septembra 2015 so v sodelovanju z Radiem Ptuj začeli s prvo oddajo Kuharska preobrazba po konceptu Radia Ptuj in Natalije Škrlec. Poteka enkrat tedensko na Biotehnični šoli, na posestvu na Grajenščaku, in zajema koncept šestnajstih praktičnih delavnic, ki se začnejo s teoretično zasnovo v oddaji v živo.

Na SIP TV je sodeloval v nizu oddaj Kuhajmo skupaj, avtorskih oddajah, ki so bile namenjene za širšo popularizacijo znanja o novih tehnikah kuhanja. Jedi so bile pripravljene po konceptu sodobnih smernic za prehrano z dopolnjevanjem izbranih vin s strokovno podporo ptujske vinske kleti.

Ocenjeval je jedi na različnih tekmovanjih: Gerečja vas – krompirjev golaž, Žamenci – gobov golaž, Dornava – praženi krompir, Ptuj – ptujski pisker.

Predava na Ljudski univerzi Ormož na poklicno tehničnem programu gastronomija, gastronom, NPK – dietni kuhar.

Leta 2013 je prejel priznanje Občine Kidričevo za uspešno podjetje Vital, d. o. o., v letu 2013.


 

Viri in literatura
V. Pignar: Prispevek za biografski leksikon Spodnjepodravci.si, oktober 2015 (hrani arhiv KIP).


Glej tudiPrispeval/-a: Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
Zadnja sprememba: 12.11.2015, Iva Habjanič, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh